Ambassadeur boos over verbod Palestijnse vlag op Songfestival

Foto Reuters

Het Eurovisie Songfestival heeft ervoor gezorgd dat Zweden, het enige land in West-Europa met een Palestijnse ambassadeur, nu een boze Palestijnse ambassadeur heeft. In de reglementen van de organisatie van Eurovisie staat dat negen vlaggen niet getoond mogen worden op het Songfestival, dat volgende week in Stockholm plaatsvindt. Op de lijst die vorige week per ongeluk werd gepubliceerd, staat ook de Palestijnse vlag.

De Palestijnse ambassadeur Hala Ode eist nu excuses van Eurovisie. “Waarom zou onze vlag verboden moeten worden?”, zei Ode tegen Zweedse media.

“Dit is een officiële vlag die een staat vertegenwoordigt die door 136 landen wordt herkend.”

Naast de Palestijnse vlag en die van de Islamitische Staat, zijn ook de vlaggen van Kosovo, de Krim, Transnistrië, Volksrepubliek Donetsk, Noord-Cyprus, Nagorno-Karabach en Baskenland niet welkom. De Palestijnse ambassadeur begrijpt niet goed waarom Palestina, dat ver buiten Europa ligt, iets met het Europese muziekfestival te maken heeft. “Wij zijn geen lid van de Eurovisie, en we hebben geen deelnemers, dus waarom is onze vlag in deze lijst opgenomen?”

De woordvoerder van Eurovisie laat weten dat de regels niet zijn gemaakt om een bepaald gebied of territorium te benadelen, maar om de veiligheid van het personeel en de bezoekers te kunnen waarborgen. Op het Songfestival mogen geen politieke statements gemaakt worden, zegt een woordvoerder tegen de Britse krant The Independent. De vlaggen op de lijst liggen politiek gevoelig en kunnen onrust veroorzaken, is de redenering van Eurovisie en de European Broadcasting Union, de producent van de tv-uitzending. De woordvoerder zegt het spijtig te vinden dat landen zijn beledigd door de lijst met verboden vlaggen.