Negentien doden door gevechten in Aleppo

Er werd onder andere een ziekenhuis gebombardeerd. Drie vrouwen kwamen daardoor om, zeventien mensen raakten gewond.

Een Syrische man rijdt door Aleppo eerder deze maand. AFP/ Karma al-Masri

Er zijn dinsdag negentien doden gevallen bij gevechten in de Noord-Syrische stad Aleppo. Dat meldt Reuters. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn er tachtig gewonden gevallen. Onder de doden zijn drie kinderen.

Bij bombardementen dinsdag op het al-Dabit-ziekenhuis kwamen drie vrouwen om en raakten zeventien mensen gewond, zo berichten Syrische media. Het gebouw is zwaar beschadigd.

Aleppo is de grootste stad van Syrië. De afgelopen weken werd er in de stad intensief gevochten tussen het door de Russen gesteunde regeringsleger en oppositiegroepen. Al Jazeera becijferde dat er in de afgelopen tien dagen bijna driehonderd mensen zijn omgekomen door bombardementen en beschietingen in de stad. De meeste doden vallen door bombardementen. De wapenstilstand die de strijdende partijen elders in Syrië zijn overeengekomen, geldt in de praktijk niet voor Aleppo.

Diplomatiek overleg

Eind april werd er in Aleppo ook een ziekenhuis getroffen door bombardementen. Zeker vijftig mensen kwamen om. Onder de doden was een van de laatste kinderartsen in de stad: Mohammad Wassim Mo’az. Medische hulpposten zijn vaker doelwit. Het maakt het steeds lastiger voor de 250.000 inwoners van de stad om medische hulp te krijgen, zo waarschuwde Artsen zonder Grenzen eerder. De organisatie zegt een humanitaire ramp te vrezen.

Momenteel wordt er diplomatiek overleg gevoerd tussen VN-bemiddelaar Staffan de Mistura en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. De Mistura wil dat Aleppo ook onderdeel wordt van het staakt-het-vuren.