Webcamzaak uitgesteld door gebrek aan advocaat

De strafpleiter van Aydin C. legde de verdediging donderdag neer en de rechtbank kon geen vervanger vinden.

Beelden uit het filmpje dat Amanda Todd een maand voor haar zelfmoord op YouTube zette. Todd zou een van de slachtoffers van Aydin C. zijn.

De rechtszaak tegen Aydin C., verdacht van het aanranden en afpersen van tientallen meisjes via de webcam, gaat voorlopig niet door. De rechter in Amsterdam besloot de zaak maandag voor onbepaalde tijd aan te houden. Reden daarvoor was dat de rechtbank geen advocaat voor C. kon vinden.

Lees ook: Cyberwolf in Oisterwijk, de stad waar C. begin 2014 werd aangehouden.

Tot eind vorige week werd de uit Tilburg afkomstige C. verdedigd door de Amsterdamse strafpleiter Robert Malewicz. Die kondigde donderdag – een dag voor het proces zou beginnen – echter plotseling aan dat hij de verdediging neerlegde. Malewicz vond dat hij te weinig tijd had gekregen om zich voor te bereiden op het proces.

Twitter avatar RobertMalewicz Robert Malewicz Wat zou het Hof Amsterdam zeggen als ik van hen zou verwachten dat de zaak Aydin C. een maand na instellen hb inh moet worden behandeld?

Slachtoffers uit VS, Noorwegen en Nederland

De rechter opende daarop de zoektocht naar een nieuwe advocaat, maar dat bleek maandag niet gelukt. Malewicz was overigens al de tweede advocaat van C., nadat zijn eerste strafpleiter vorige maand zijn taak neerlegde vanwege een vertrouwensbreuk. Dat Malewicz de verdediging staakte, was in overleg met C., zo zei hij vrijdag tegen EenVandaag:

“Mijn cliënt steunt deze stap. Het enige wat hij wil is een eerlijk proces met een goed voorbereide advocaat. Ik ga geen half werk leveren.”

De 38-jarige Aydin C. staat terecht voor aanranding en afpersing van 34 meisjes uit onder meer Nederland, Noorwegen en de Verenigde Staten. Ook de Canadese tiener Amanda Todd zou tot de slachtoffers van C. hebben behoord. Todd pleegde in 2012 op 15-jarige leeftijd zelfmoord nadat ze verstrikt was geraakt in een web van chantage en pesterijen over een naaktfoto van zichzelf die circuleerde op internet.

C. vroeg zijn slachtoffers zich voor de webcam uit te kleden en seksuele handelingen te verrichten. Hij dreigde ermee dat hij de beelden zou delen met hun familie en vrienden en dwong zijn slachtoffers zo tot verdergaande handelingen. In sommige gevallen zou hij de beelden ook daadwerkelijk verstuurd hebben.

    • Joost Pijpker