Wanorde op Zaventem door veiligheidsmaatregelen

Door de scherpe controles hebben reizigers veel last van vertraging, soms tot meer dan drie uur.

Agenten patrouilleren op Zaventem, vlak nadat de vertrekhal zondag werd heropend. Foto John Thys / AFP

De gedeeltelijke heropening van de Brusselse luchthaven Zaventem is allerminst vlot verlopen. Volgens Belgische media moesten reizigers door veiligheidscontroles veel langer wachten dan gebruikelijk, met vertragingen soms meer dan drie uur. De Vlaamse omroep VRT spreekt van een chaos, waardoor verschillende reizigers hun vlucht misten.

Het is maandag voor het eerst sinds de aanslagen van eind maart dat de luchthaven weer grotendeels open is. Nadat zondag al de vertrekhal werd heropend, draait Zaventem nu weer op 80 procent van de normale capaciteit. De bedoeling is dat de luchthaven in de tweede helft van juli weer op volle sterkte draait.

Twitter avatar ThierryBrunfaut Thierry Brunfaut Fantastique organisation à Zaventem ce matin … #surtoutneprenezpaslavion https://t.co/ZARm9wQikQ

Vooral de beveiliging buiten de vertrekhal kost volgens de omroep VTM veel tijd. Sinds maandagmorgen moeten reizigers in een tent buiten de luchthaven aantonen dat zij een geldige vliegticket hebben, anders worden zij niet toegelaten tot de vertrekhal. Daarna volgen ook nog controles van de bagage en bij de douane.

‘Wachtrij voor vertrekhal ideaal doelwit’

Veel reizigers zijn niet te spreken over de lange wachttijden. Zo zegt een vakantieganger tegen de VRT:

“De eerste week na de aanslagen is het op deze manier misschien voldoende, maar nu zijn er toch wel andere manieren te bedenken voor een vlotte doorloop. Want zo is het pas gevaarlijk. Als iemand iets fout wil doen, dan is deze wachtrij daar wel een heel mooie plek voor.”

Onder de onfortuinlijke reizigers was volgens de Vlaamse omroep ook voormalig premier Yves Leterme, die na tweeënhalf uur aan controles zijn vlucht miste. “Ik heb voor hetere vuren gestaan”, liet hij aan de camera’s van de VRT weten.

‘Eerste dag is altijd moeilijk’

De vertrekhal van Zaventem was 22 maart doelwit van een aanslag, toen jihadisten daar twee explosieven lieten ontploffen. Bij die daad kwamen vijftien mensen om het leven, terwijl een tweede aanslag op het metrostation Maalbeek in Brussel aan zestien mensen het leven kostte. Sinds de aanslagen lag de luchthaven van Brussel bijna twee weken compleet stil.

Ook nadat de eerste vluchten weer van Zaventem vertrokken draaide de luchthaven nog lang niet op de normale capaciteit. Sinds de heropening van de vertrekhal kan de luchthaven zo’n 20.000 tot 25.000 passagiers per dag aan. Dat de heropening maandag nog niet vlekkeloos verloopt, is volgens een woordvoerder overigens gebruikelijk. Tegen de VRT zegt ze:

“De eerste dag van grote operationele wijzigingen is altijd moeilijker. We zullen de operaties evalueren en optimaliseren, en we vermoeden dat het de komende dagen zal verbeteren.”

    • Joost Pijpker