Vakbonden willen militair uniform terug op straat

Vakbondsleden noemen het verbod “van de zotte”. De bonden willen erover in gesprek met minister Hennis van Defensie.

Een militair in uniform bij vliegbasis Leeuwarden, op archiefbeeld uit 2014. Foto: Vincent Jannink / ANP

Militairen moeten weer in uniform over straat kunnen, bijvoorbeeld als zij onderweg zijn naar hun werk. Dat vinden militaire vakbond AFMP en belangenvereniging VOG. Sinds 2014 mogen militairen hun uniform niet meer dragen als zij onderweg zijn naar hun werk. De organisaties willen hierover in gesprek met minister Hennis van Defensie.

De legertop verbood militairen destijds om hun uniform te dragen in het openbare leven, omdat er vrees bestond voor gerichte aanslagen op leden van de krijgsmacht. Daar zou meer kans op zijn omdat Nederland aankondigde actief mee te gaan vechten tegen terreurgroep Islamitische Staat in Irak.

AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels vindt dat dit argument geen hout snijdt. “Bij de recente aanslagen hebben we gezien dat er helemaal geen militaire doelwitten waren, maar dat het met name om grote groepen slachtoffers gaat. Bovendien, in Frankrijk en België staan sindsdien overal militairen in uniform. Als het daar kan, moet dat hier ook mogelijk zijn.”

Volgens Snels is de terugkeer van het uniform op straat een uitdrukkelijke wens van de militairen zelf. “De mensen in onze achterban willen laten zien waar ze voor staan. Daar hoort hun uniform gewoon bij. Zij vinden het van de zotte dat ze dat per verbod niet mogen uitdragen.”

‘Verkeerd signaal’

Ruud Vermeulen, voorzitter van de Gezamenlijke Officiers Verenigingen (VOG) vindt het vooral een principieel punt. “Onze mensen hebben in Afghanistan alle risico’s van de wereld gelopen en alle gevaren gezien. Dan kom je naar huis en mag je hier vervolgens geen uniform dragen; dat klopt gewoon niet.”

Volgens Vermeulen wordt er met het verbod een verkeerd signaal afgegeven. “Als er zulke dreiging is kun je twee dingen doen: wijken of stelling nemen. Wij moeten aan terroristen laten zien dat we onze vrijheid niet laten onderdrukken.”

    • Sjoerd Klumpenaar