Tweede asielzoeker steekt zichzelf in brand op Nauru

Het gaat om een 21-jarige vrouw. In hetzelfde kamp op het voormalig Australische eiland overleed vrijdag een man door zijn brandwonden.

Een eerbetoon aan de door brandwonden overleden Omid in Sydney. AFP / Saeed Khan

Een jonge Somalische vrouw heeft zichzelf maandag in brand gestoken in het detentiekamp voor asielzoekers op Nauru. Dat meldt de lokale overheid in een statement. Het is de tweede asielzoeker binnen een week die zichzelf in brand stak in het kamp.

Vrijdag overleed een 23-jarige Iraniër door zijn brandwonden. Deze Omid Masoumali had zichzelf woensdag in brand gestoken, volgens verschillende media voor de ogen van VN-vertegenwoordigers. De 21-jarige vrouw die zichzelf maandag verwondde, ligt in kritieke toestand in een lokaal ziekenhuis. Ze wordt waarschijnlijk geëvacueerd naar Australië voor betere medische zorg. In het statement stelt de overheid van Nauru dat er is niks mis is met de opvang voor asielzoekers op het eiland.

Nauru is een eiland in de Stille Oceaan waar Australië bootvluchtelingen onderbrengt. In 2013 besloot de rechts-conservatieve premier Tony Abbott dat geen illegale vluchteling ooit nog voet zou zetten op het Australische vasteland. Bootvluchtelingen werden naar Manus Island op Papoea-Nieuw-Guinea of naar Nauru gestuurd. Dit programma van uitbesteding van de bootvluchtelingen levert het land veel internationale kritiek op.

De enige plek

Vorige week oordeelde het Hooggerechtshof van Papoea-Nieuw-Guinea dat het detentiekamp daar illegaal is. Dat maakt Nauru de enige plek waar de Australische overheid bootvluchtelingen momenteel heen kan sturen.

Nauru ligt ten noordoosten van Australië en werd in 1968 onafhankelijk van dat land. Het geldt als de kleinste eilandstaat en republiek ter wereld. Er wonen ongeveer tienduizend mensen. Volgens The New York Times verblijven er momenteel ongeveer 1100 asielzoekers.