‘Turkije doodt 34 IS-strijders in Syrië’

De aanval is volgens het Turkse leger een vergelding voor de raketaanvallen van Islamitische Staat van afgelopen zondag.

Een begrafenis in de Turkse grensstad Kilis van een inwoner die omkwam door een raketaanval van IS. Foto Yasin Akgul/ AFP

Het Turkse leger heeft met artillerievuur en drones 34 militanten van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië gedood. De aanval vond plaats vanuit de luchtmachtbasis Incirlik in Zuid-Turkije. Volgens het Turkse leger zijn zes voertuigen en vijf posities van IS-strijders vernietigd, zo meldt persbureau Reuters.

Het leger beschoot stellingen van IS tot 12 kilometer van de Syrisch-Turkse grens.

Vergeldingsactie

Het bombardement was een vergelding van de raketaanvallen van IS van afgelopen zondag, aldus het Turkse leger. Hierbij raakten zeven inwoners in de grensstad Kilis gewond.

Turkije heeft in de afgelopen maanden wel vaker beschietingen uitgevoerd op Syrisch grondgebied. De Turken willen meer steun van haar westerse partners om haar grondgebied te beschermen tegen aanvallen van IS.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, liet afgelopen week weten dat de Verenigde Staten een raketafweersysteem wil gaan plaatsen in het zuiden van Turkije. Een hoge functionaris binnen het Amerikaanse leger meldt aan Reuters dat de landen hierover in gesprek zijn, maar gaf geen verder commentaar.

Meerdere aanslagen IS op Turks grondgebied

IS heeft het afgelopen jaar meerdere aanslagen gepleegd in Turkije. Twee maanden geleden blies een zelfmoordterrorist zich op in een populaire winkelstraat in Istanbul, daarbij kwamen vier mensen om. In oktober vond een dubbele aanslag plaats in de Turkse hoofdstad Ankara, waarbij meer dan honderd mensen omkwamen en honderden mensen gewond raakten.

De eerste opgeëiste aanslag door IS op Turks grondgebied was op 20 juli vorig jaar in de Turkse grensplaats Suruç. Op een vredesbijeenkomst van veelal Turks-Koerdische jongeren kwamen door een zelfmoordaanslag 33 mensen om.