TTIP-documenten tonen harde strijd VS en Europese Unie

Foto Reuters

Greenpeace heeft vanochtend vertrouwelijke onderhandelingsteksten online gezet rondom TTIP, de handelsakkoord tussen EU en VS. De 248 pagina’s laten zien hoe moeizaam de onderhandelingen verlopen. Niettemin geven de twee partijen aan voor de zomer „substantiële vooruitgang” te willen boeken.

President Obama zei vorige week tijdens een bezoek aan Duitsland dat het proces eind dit jaar afgerond moet zijn. De Duitse Europarlementariër Bernd Lange, voorzitter van de handelscommissie die geregeld door de Commissie wordt bijgepraat, zei zaterdag in NRC dat dit moeilijk wordt omdat de Amerikanen in een flink aantal dossiers „niet bewegen”.

De nu gelekte teksten bevestigen dat beeld. Zo eist de EU dat bepaalde Europese wijnnamen goed worden beschermd in het handelsverdrag, maar houden de VS hierover de boot af. Ook tonen de Amerikanen zich vanwege „gevoeligheden” nauwelijks bereid om Europese bedrijven toegang te geven tot hun markt voor publieke aanbestedingen. De Amerikaanse onderhandelaars houden ook vol dat sommige Europese cosmeticaproducten zonder dierproeven – in de EU verboden – niet de Amerikaanse markt op kunnen. In de tekst wordt gesproken over een „onoverbrugbaar” verschil van mening.

Greenpeace maakt zich vooral zorgen over het ontbreken van afspraken over milieu en klimaat. „De EU en VS lijken de belangen van multinationals boven de bescherming van mens en milieu te stellen.” De milieuorganisatie spreekt van „een gigantische verschuiving van de macht van burgers naar grote bedrijven”. De Europese Commissie is over het algemeen transparant over de gesprekken. De documenten geven dan ook vooral een inkijkje in de hoofden van de Amerikanen. Greenpeace bezit niet alle onderhandelingsdocumenten, maar „ongeveer de helft”. De teksten geven de situatie weer in maart, na de twaalfde onderhandelingsronde. Vorige week vond de dertiende plaats.