The Kills: harder en beter

Hair metal, ooit een neerbuigende term voor bands die hun geföhnde haar belangrijker vonden dan hun muziek, maakt een comeback. Zangeres Alison Mosshart van The Kills had vet en onverzorgd haar, totdat gitarist Jamie Hince een ring van 10.000 pond kocht en op zijn knieën ging voor zijn vriendin, fotomodel Kate Moss. Sinds Moss en Hince elkaar in 2011 het jawoord gaven, is er in de omgeving van The Kills geen gebrek meer aan verantwoorde haarproducten.

Mosshart liet het geblondeerde haar zondag uitbundig wapperen in de uitverkochte Melkweg, waar The Kills na een radiostilte van vijf jaar hun comeback maakten. Het indierockduo dat vroeger de drumcomputer als derde bandlid opvoerde, is nu een viermansband met een gewone drummer en een toetsenman. Niet alleen Mosshart, maar ook Jamie Hince heeft na zijn huwelijk een metamorfose ondergaan, van een ongezond ogende Britrocker in een verwassen T-shirt naar een breedgearmd sportschooltype in designerkleren. Wat een verhuizing van het regenachtige Londen naar de glamour van Los Angeles al niet met een man kan doen.

The Kills rockten er stevig op los in nummers van hun nieuwe, in juni te verschijnen album Ash & Ice. Met Hard Habit to Break en Heart of a Dog voegden ze primitieve, Stooges-achtige rocksongs toe aan een setlist met dierbare oude krakers als No Wow en het op en neer stuiterende Black Balloon. Dankzij de uitgebreide band en minder afhankelijkheid van een hortende drumcomputer zat er een professionele vernislaag over hun muziek.

Alles klonk gladder, beter, harder en een beetje gewoner dan voorheen. The Kills zijn hun nederige begindagen ontgroeid, en dat alles komt door haar.