Superbelegger Buffett hekelt hedgefondsen

Volgens Warren Buffett is het beter zelf simpel te beleggen dan geld te geven aan dure hedgefondsen.

Warren Buffett Foto Bloomberg

Ongeveer net zoveel mensen als er naar een grote voetbalwedstrijd gaan kwamen afgelopen weekend in Omaha samen voor de jaarlijkse vergadering van beleggings-en investeringsconglomeraat Berkshire Hathaway. Dat bedrijf heeft belangen in onder meer AmericanExpress, Coca-Cola en IBM.

Directeur en superbelegger Warren Buffett (85) zei dat er op deze editie van het ‘Woodstock voor kapitalisten’ ongeveer 40.000 beleggers, analisten en bewonderaars waren afgekomen. Die hoorden hun voorman bijzonder hard uithalen naar hedgefondsen, die kapitaal van onder meer pensioenfondsen beleggen tegen relatief hoge vergoedingen.

Buffet zei onder meer dat „ogenschijnlijk ontwikkelde mensen en instituties door hedgefondsen worden getild”. Hij suggereerde dat deze fondsen meer verdienen met handige verkooptrucs dan met succesvolle beleggingen. Beter is het volgens Buffett om in een simpel beleggingsproduct als een ‘tracker’ te investeren. Een tracker volgt een aandelenindex, zoals beursgraadmeter S&P 500, een bekende aandelenindex van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven.

Ook uit data van onderzoeksbureau Hedge Fund Research bleek recentelijk dat het niet best gaat met hedgefondsen: het totaal beheerde vermogen daalde het afgelopen kwartaal met 40 miljard euro, onder meer door verliezen op beleggingen. De totale hoeveelheid geld die hedgefondsen beleggen, is geslonken naar 2.510 miljard euro. Daarmee is de geldpot van de fondsen voor het eerst sinds 2008 kleiner geworden. Ook uit andere onderzoeken blijkt dat hedgefondsen vaak rendementen halen van minder dan de gemiddelde beursindexen.

„Dat klinkt misschien als een dramatisch resultaat voor hedgefondsen, maar het is helemaal geen dramatisch resultaat voor de managers ervan”, zei Buffett tegen een lachende zaal. Volgens hem krijgen die managers ook exorbitante vergoedingen als ze slecht presteren. Hedgefondsen rekenen relatief hoge kosten. Doorgaans moeten klanten 2 procent afdragen van het bedrag dat ze laten beleggen en dan ook nog eens 20 procent van de winst die het hedgefonds voor ze maakt.

Het is niet de eerste keer dat Buffett hard uithaalt naar hedgefondsen. In zijn jaarlijkse brief aan aandeelhouders in 2014 deed hij dat ook al. Hij zei toen dat hij het geld dat hij na zijn dood overhoudt zal laten stoppen in een simpel fonds dat een aandelenindex volgt. „Je moet gewoon achteroverleunen en de Amerikaanse bedrijvigheid voor je laten werken.” Daar heb je volgens hem geen hedgefondsen bij nodig.