Opinie

    • Wilfried de Jong

Spoken

Aanvoerder Luuk de Jong gelooft nog in de landstitel voor zijn PSV: „Er zijn veel gekke dingen gebeurd in het voetbal. Het kan nog heel spannend gaan worden, De Graafschap-uit is voor Ajax niet makkelijk.” Luuk kan het weten; hij speelde bij de Doetinchemse club.

Ik bel met Abel de Vries, een vriend die al decennia pal naast het stadion woont. Er zit alleen een weiland tussen zijn boerderij en De Vijverberg. Abel is architect, dierenvorser, kunstenaar en seizoenkaarthouder.

Hij zegt: „Ut geet hier spoken.”

Abel doelt op de opgefokte sfeer tijdens wedstrijden van De Graafschap. Eenmaal buiten de poort van het stadion zakt het tempo van leven en knikken mens en dier elkaar vriendelijk toe in het groen.

De Vijverberg is ver verwijderd van de ruis van de Randstad. Als ik bij Abel logeer, slaap ik de eerste uren van de nacht altijd slecht. Vanwege de stilte. Maar vervolgens wiegt de Achterhoek je in slaap.

Ajax kan zich op De Vijverberg niet thuis wanen. Het is met recht een uitwedstrijd, in sprookjesland. Ik heb ze gezien vanuit mijn logeerbed; fazanten, hazen, de bonte en groene specht. Als je een bal over de tribune schiet en je zou hem gaan zoeken, kom je oog in oog te staan met Schotse hooglanders in natuurgebied De Ruige Horst.

Ajax en PSV ontlopen elkaar dit seizoen niet zoveel, al lieten de Amsterdammers gisteren zien beter met de stress van de kampioensstrijd om te kunnen gaan. De verdedigers van Ajax – hoewel niet vlekkeloos – lieten beduidend minder steken vallen dan hun PSV-collega’s.

Maar dat zegt niets.

„Het is stijf uitverkocht”, zegt Abel. „Sinds de winter zitten we hier in een flow. Dan weet je het nooit. Ik heb hier in 1973 een legendarische wedstrijd tegen Feyenoord gezien. Dat ging van 0-3 naar 4-3 voor De Graafschap, rust, daarna won Feyenoord met 5-7. Op zulke dagen is De Vijverberg een heksenketel.”

Guus Hiddink speelde mee bij de Achterhoekers. Hij zei ooit over dat duel: „Na een kwartier was het 0-3. De verslagenheid was groot. Maar daarna spookte het. Als er geen rust was gekomen, hadden we gewonnen.”

Spoken, heksenketel.

Het zijn de clichés rond een lastig uit-potje. Normaal gesproken (nog zo’n cliché) razen de Ajacieden Vaclav Cerny en Amin Younes zondag langs hun verdedigers en tikt spits Arek Milik de bal binnen.

De selectie van Ajax wordt gewaarschuwd door Abel: „Als oud-materiaalman Theo Vergeer zijn zondagse pak aan heeft in de bestuurskamer en ik in de ochtend de zuigsnip heb gehoord, dan krijgen ze het nog moeilijk hier op De Vijverberg.”

Het laatste cliché komt van trainer Frank de Boer: „Normaal gesproken moet je winnen bij De Graafschap, maar het blijft voetbal, het blijft sport.”

    • Wilfried de Jong