Spectaculaire zege voelt als nederlaag

PSV speelde een soort snelwegvoetbal tegen Cambuur. Resultaat: zes doelpunten voor, maar ook twee tegen en geen goal dichter bij Ajax.

PSV-spits Luuk de Jong kopt de 2-1 binnen.

Op de eerste verdieping van het Philips Stadion hangt een grote foto van Phillip Cocu van 29 april 2007, juichend na zijn 5-1 tegen Vitesse. ‘Ons wonder’ staat vermeld. Even terug naar die knotsgekke slotdag van de eredivisie: AZ, Ajax en PSV hebben evenveel punten, met AZ als koploper vanwege een aanzienlijk beter doelsaldo. Ongekende eredivisiethriller, de kop van de ranglijst wisselt die middag keer op keer.

AZ, destijds gecoacht door Louis van Gaal, struikelt in Kralingen pijnlijk over Excelsior na een vroege rode kaart voor de doelman. PSV profiteert en rukt van de kansloos geachte derde plaats op naar de koppositie en wordt met één goal voorsprong op Ajax kampioen. Hét doorslaggevende doelpunt tegen Vitesse van de 36-jarige aanvoerder Cocu, die hij dertien minuten voor tijd binnenglijdt.

Hoofd gebogen

Nu, negen jaar later, een min of meer vergelijkbare situatie: het doelsaldo is al wekenlang het leidende thema. PSV-coach Phillip Cocu loopt zondagmiddag even voor vijf uur, na de 6-2 zege op het gedegradeerde SC Cambuur, langs de bewuste foto. Op weg naar de persconferentie, hoofd gebogen, geen oog voor de foto, niet na een middag waar hij niet veel mee is opgeschoten. Hij kijkt strak voor zich uit voor hij zijn perspraatje begint, zucht wat. „We hebben er alles uitgeperst als ploeg.”

Een spectaculaire zege op Cambuur, maar in Eindhoven voelt het als een nederlaag. Door de 4-0 overwinning van Ajax op FC Twente komt PSV geen stap dichter bij de koploper uit Amsterdam, PSV blijft zes goals achterlopen.

Als de ruime tussenstand in Amsterdam kort voor tijd de tribunes in Eindhoven bereikt, verlaten de eerste toeschouwers het stadion. Deemoed heerst, men lijkt aan te voelen dat Ajax in deze fase van de competitie onbreekbaar is. Het geloof in de titel verdampt langzaam. Komende zondag moet PSV op de slotdag naar PEC Zwolle, dat nog speelt voor deelname aan de play-offs voor Europees voetbal. Op doelsaldo Ajax voorbij is nu een kansloze operatie. Alleen een misstap van Ajax bij De Graafschap kan titelverdediger PSV nog aan een nieuw kampioenschap helpen.

Het is een minieme kans, Ajax won de laatste vijf wedstrijden bij De Graafschap met grote cijfers. Cocu klampt zich vast aan het onmogelijke. „Zolang het laatste fluitje niet gegaan is gaan wij voor de volle honderd procent voor onze kansen.” Maar zijn lichaamstaal verraadt veel, hier zit een terneergeslagen coach die de titel uit zijn handen ziet glippen.

Cocu speelde ooit kort in de jeugd van De Graafschap. Hij verwacht volle inzet van de nummer voorlaatst die de nacompetitie niet meer kan ontlopen en komende zondag dus eigenlijk nergens meer voor speelt. Cocu hoopt op het „eergevoel” bij De Graafschap van het voetballen tegen „een topclub die speelt om de titel”. En dan, enigszins wanhopig: „Er staat ook veel prestige op het spel. Ik ken de club een beetje, de kernwaarden, die zullen ervoor gaan.”

Schuim op de kaken

Als Ajax nog een klap moest worden uitgedeeld, was het zondag. Tegen hekkensluiter Cambuur kan het doelsaldo flink opgeschroefd worden, is het idee. ‘Schuim op de kaken, goaluh maken’, staat op een spandoek. En zo speelt PSV ook, hongerig naar doelpunten, iedere seconde die telt. Goals worden nauwelijks gevierd, de bal wordt direct gepakt, gevolgd door een sprint naar de middenstip. Op naar een nieuwe aanval.

Het is een soort snelwegvoetbal richting Cambuur-doelman Leonard Nienhuis. Snel ingooien, snel passen, snel de hoekschop nemen. Onrust regeert, met een paar slippertjes en onzorgvuldigheden achterin. De gehaaste jacht op doelpunten verblindt PSV. Cambuur scoort twee keer, waardoor het zicht op een monsterscore vervaagt. Bij rust klinkt voorzichtig gefluit uit onvrede over de tegengoals.

Een mirakel zoals in 2007 is wat PSV nog kan redden. Een PSV-beveiliger kijkt zondag nog eens naar de juichfoto van Cocu. „Dat hebben we nodig. Het grote wonder van 2016.”