SP-raadslid veroordeeld voor beledigen Hilbrand Nawijn

Haagse gerechtshof vindt het ongeoorloofd dat SP-raadslid Lennart Feijen oud-minister Nawijn op sociale media een “racist” noemde.

Foto ANP / Bart Maat

SP-gemeenteraadslid in Zoetermeer Lennart Feijen is maandag in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 350 euro omdat hij collega-raadslid en voormalig minister Hilbrand Nawijn een racist heeft genoemd. Feijen was vorig jaar vrijgesproken van belediging door de rechtbank in Den Haag, maar het OM ging daartegen in beroep en kreeg vanochtend alsnog gelijk bij het Haagse gerechtshof.

Nawijn ageerde in een gemeenteraadsvergadering in juni 2014 tegen de komst van een islamitische school in Zoetermeer, waarna Feijen de volgende tweet naar zijn Twitter- en Facebookaccount stuurde:

Twitter avatar LennartFeijen Lennart Feijen In het kader van problemen benoem ik dus het probleem, discriminatie van een complete geloofsgemeenschap door de racist @lhn_nawijn #raad079

Hof: racist heeft bijzonder negatieve lading

Het OM verweet Feijen dat hij Nawijn met het uitsturen van zijn tweet “opzettelijk” heeft beledigd. De advocaat van Feijen stelde daar tegenover dat het raadslid nooit de bedoeling heeft gehad Nawijn te beledigen en dat Nawijn door zijn uitlatingen over moslims de kwalificatie ‘racist’ over zichzelf heeft afgeroepen. Daardoor zou er van belediging geen sprake kunnen zijn, redeneerde de advocaat van Feijen. Bovendien zouden politici wat meer moeten kunnen incasseren dan de gemiddelde burger.

Het gerechtshof oordeelde maandag dat Feijen door het benoemen van Nawijn als ‘racist’ op Twitter en Facebook “de opzet heeft gehad om Nawijn te beledigen, deze belediging wijd te verspreiden en een grote groep mensen met deze belediging te bereiken”. Het hof stelt dat de waardigheid van Nawijn is aangetast door het gebruik van het woord ‘racist’, dat door de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog “een bijzonder negatieve lading” heeft:

“Deze aantasting wordt versterkt door het feit dat een ieder die gebruik maakt van sociale media kennis heeft kunnen nemen van de beledigende uitlating van de verdachte”.

De tweet was ook niet sarcastisch of ironisch bedoeld, maar uiterst serieus, aldus het hof.

Raadslid gaat in cassatie

Feijen zegt in een reactie “verrast en verbaasd” te zijn over het vonnis. Hij noemt het “bizar” dat je de kwalificatie racist in het politieke debat blijkbaar niet kunt gebruiken. “Het is treurig gesteld met de vrijheid van meningsuiting in Nederland”. Feijen kondigt aan in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.