Schippers: bescherming farmaceuten doorgeschoten

Volgens de minister is het nu te gemakkelijk om een bestaand medicijn te registreren, om vervolgens de prijs ervan te verhogen.

Foto Lex van Lieshout / ANP

Fabrikanten van geneesmiddelen kunnen door de huidige regelgeving te gemakkelijk een bestaand medicijn registreren, om vervolgens de prijs van dat middel te verhogen. Dat stelde minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) maandag tegenover de NOS. De minister reageerde daarmee op een oproep van apothekersorganisaties over de overdreven bescherming van farmaceuten.

Net als in veel andere landen kunnen medicijnfabrikanten in Nederland een middel registreren. Ze hebben dan het alleenrecht voor een bepaalde periode en hoeven niet te vrezen dat concurrenten profiteren van al hun investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Maar van die regeling wordt nu soms misbruik gemaakt, vindt Schippers:

“Nu gebeurt het vaak dat een fabrikant met een kleine wijziging in een bestaand product weer voor vele jaren het alleenrecht heeft.”

Een recent voorbeeld hiervan is volgens apothekersorganisaties het medicijn dexamfetamine. Dat was tot voor kort merkvrij verkrijgbaar bij apotheken, maar werd op de Nederlandse markt recentelijk toegeëigend door Eurocept. Sindsdien wordt een groot deel van de prijs niet meer vergoed door de basisverzekering, aldus de NOS.

Lees ook het recente stuk over de ontwikkeling van medicijnen: de acht stappen naar veel te dure pillen.

‘Een schofterige prijsverhoging’

De kosten voor het medicijn gingen evenwel omhoog. Eurocept maakte zondag bekend dat dertig pillen in het vervolg 27,18 euro gaan kosten, ongeveer drie keer zo veel als het medicijn bij de gemiddelde apotheek kostte. Apothekersorganisaties KNMP en NVZA maken zich tegenover de omroep kwaad over dergelijke trucs. Een apotheker zegt:

“Schofterig, het middel bestáát al. Eurocept hoeft geen geld uit te geven aan de onderzoeks- en ontwikkelingskosten. Het is bovendien eenvoudig te maken. Dit patent is puur aangevraagd om er flink op te gaan verdienen. Over de rug van patiënten.”

Volgens de apothekersverenigingen is er in principe niets op tegen dat een fabrikant een middel registreert, maar is het “zorgelijk” als bestaande medicijnen daardoor veel meer gaan kosten. Ze stellen daarom voor dat een patentaanvraag wordt gekoppeld aan de voorwaarde dat de prijs niet noemenswaardig mag stijgen.

Minister Schippers zegt tegen de NOS zich hard te willen maken voor een andere benadering. In het geval van dexamfetamine is de Inspectie voor de Gezondheidszorg volgens Schippers op zoek naar een manier om óók apotheken nog een deel van de benodigde hoeveelheid te laten maken.