Roze

De Ronde van Italië – Giro d’Italia – koerst volgende week drie dagen door Gelderland. Als organisatie van de Ronde van Italië sta je dan eigenlijk voor lul want Italië ligt als je er nuchter naar kijkt aan de andere kant van Europa, maar geld maakt alles goed.

De Ronde van Italië – Giro d’Italia – koerst volgende week drie dagen door Gelderland. Als organisatie van de Ronde van Italië sta je dan eigenlijk voor lul want Italië ligt als je er nuchter naar kijkt aan de andere kant van Europa, maar geld maakt alles goed. De gedachte is dat iedereen dat gekke uitstapje toch zo vergeten is als de wedstrijd in Italië echt begint.

Behalve de inwoners van Gelderland dan, want er zitten daar nogal wat bestuurders voor wie het belangrijk is dat hun woonplaats meer roze kleurt dan aanpalende stadjes of dorpen. In Apeldoorn – synoniem voor saai, echt helemaal niemand heeft het ooit over Apeldoorn – zag ik twee weken geleden al in iedere lantaarnpaal een roze gespoten fiets hangen. Eronder liepen soms nietsvermoedende Apeldoorners, al hingen ze van gemeentewege mensen op aan lantaarnpalen dan nog zouden ze het niet in de gaten hebben.

Uit Nijmegen en Zutphen sijpelden berichten door dat de roze verf er op was, zo graag wilden ze daar. Opvallen door te doen als iedereen, in mijn geboorteplaats Arnhem hadden ze daar gelukkig wat meer moeite mee. Geen principekwestie trouwens. De Arnhemmer redeneert: wat ik op de gevel smeer, moet ik er ook weer af poetsen. De gekte bleef beperkt tot wat MKB’ers, zelf vond ik een roze gevel intussen al helemaal niet bijzonder.

In Velp waren ze wel knettergek geworden

In het aanpalende Velp, de woonplaats van mijn moeder, waren ze wel knettergek geworden. Ze spraken er nog net geen Italiaans, zo erg waren ze er in de ban van de Giro. De winkeliers boden tegen elkaar op om maar zo roze mogelijk uit de hoek te komen. Boekhandel Janssen & De Feijter voorzag het geheel natuurlijk weer van een literair tintje met een verhalenwedstrijd, ijssalon La Farfalla (‘de vlinder’) kreeg toestemming en geld om honderd roze ijsjes weg te geven, bij wijnhandel Appeldoorn kon je Italiaanse wijnen kopen en burgemeester Petra van Wingerden draagt al weken een roze jurk onder haar ambtsketen.

Bij de Hoofdstraat stonden de dranghekken alvast klaar voor volgende week. Je kon maar beter voorbereid zijn was waarschijnlijk de gedachte, want Velp kennende waren er nogal wat die plannen hadden om dan in het centrum even te gaan kijken naar de Giro d’Italia die helemaal niet door Velp komt.

Het paste helemaal bij hoe mijn bejaarde moeder omgaat met de dingen die haar pad kruisen: er gebeurt niets meer in haar leven, maar ze neemt wel allerhande voorzorgsmaatregelen.

Ze was overigens trots op Velp, toch maar mooi het meest roze dorp van Gelderland waar de Giro niet doorheen komt.

    • Marcel van Roosmalen