Rotterdamse student verzamelt data over ‘witheid’ van 22.000 films

De ophef over de ‘witte’ Oscars was groot. Maar waarop was die gebaseerd? Een Rotterdamse student verzamelde de harde cijfers.

Screenshot cntrst.exposed

De verontwaardiging over de ‘witte’ Oscars is inmiddels bekend. Voor het tweede jaar op rij was geen enkele zwarte acteur genomineerd voor de belangrijkste filmprijzen. Zwarte Amerikanen uit de filmindustrie boycotten de Oscars massaal. Warner Bros gaat voortaan ‘gekleurd’ talent opleiden. De Oscar-organisatie stelde drie niet-blanke bestuursleden aan en beloofde meer “grote veranderingen”.

Maar waar was die ophef eigenlijk op gebaseerd? Vooral op gevoel, volgens Kevin Damstra (24), student Creative Media and Game Technologies aan de Hogeschool Rotterdam, want er waren geen cijfers:

“Ik ben een programmeur. Ik houd van logica. Dan wil je harde cijfers.”

Daarom maakte Damstra in zijn vrije tijd de website cntrst.exposed. Daar is nu van 22.000 films precies te zien hoeveel procent van de acteurs blank is. Batman v Superman: Dawn of Justice: 87 procent. Mad Max: Fury Road: 87 procent. Maar ook van animatiefilms als The Jungle Book (85 procent) en zelfs Zootopia (82 procent).

Op cntrst.exposed kunnen bezoekers ook onderscheid maken tussen genres en populariteit. In de categorie ‘Geschiedenis’ passeert bijna elke film de 85 procent, behalve 12 Years a Slave en Confirmation. En The Grandmaster (2013), maar die heet eigenlijk Yi dai zong shi.

Gezichtsherkenning

Damstra begon pas in het weekend van 23 april “uit gezonde interesse” een beetje te Googelen om vervolgens het gebrek aan data over etniciteit van acteurs te ontdekken, volgens hem:

“Ik zag wel een paar kleine onderzoekjes, maar dan gaat het om een paar films.”

Dus begon de student-programmeur maar zelf. Hij baseerde zijn site op The Movie Database, van waar hij - in tegenstelling tot van IMDb - de gegevens zo kon downloaden. Met gezichtsherkenningssoftware analyseerde hij profielfoto’s van 60.000 acteurs om zijn data te verzamelen.

Profielfoto’s

Vandaar ook dat The Revenant 100 procent scoort, terwijl daarin toch echt een belangrijke rol is weggelegd voor een groep indianen. Van die acteurs zijn echter geen profielfoto’s op The Movie Database gezet. Dus 100 procent accuraat is zijn site niet, erkent Damstra.

In de toekomst zou Damstra de site nog kunnen uitbreiden met tv-series. Of met de witheid-percentages per filmstudio, zoals Walt Disney. Pas dan zijn er echte conclusies te trekken.

    • Menno Sedee