Rechter blokkeert Whatsapp in Brazilië voor 72 uur

De reden is nog onduidelijk. Dezelfde rechter gebood de chatdienst eerder informatie aan de politie te overhandigen.

Foto Justin Sullivan / AFP

Een rechter heeft de telecommunicatiebedrijven in Brazilië opgedragen om Whatsapp 72 uur lang te blokkeren, te beginnen vanaf maandag 19:00 uur Nederlandse tijd. Dat melden Braziliaanse media. De reden is nog onduidelijk.

De vijf telecomaanbieders - TIM, Hi, Vivo, Claro en Nextel - hebben toegezegd aan het gerechtelijk bevel te gehoorzamen. Doen ze dat niet, dan moeten ze een boete van omgerekend 125.000 euro per dag betalen. In Brazilië (tweehonderd miljoen inwoners), gebruiken honderd miljoen mensen Whatsapp. De telecomproviders in Brazilië onderhouden overigens geen warme banden met Whatsapp, dat volgens hen oneerlijk concurreert.

Vicepresident Facebook gearresteerd

Dezelfde rechtbank van de noordoostelijke deelstaat Sergipe verzocht Facebook, eigenaar van Whatsapp, in maart chatgesprekken tussen drugsdealers aan de politie door te spelen voor onderzoek.

De vicepresident van Facebook in Latijns-Amerika Diego Dzodan werd toen gearresteerd en kort vastgehouden toen Facebook weigerde de informatie te overhandigen. Facebook noemde in een verklaring de arrestatie “onrechtvaardig” en zei dat hoewel Facebook eigenaar is van Whatsapp, de twee bedrijven onafhankelijk opereren.

Ook in december wilde een rechter Whatsapp in Brazilië 48 uur blokkeren in het kader van een strafrechtelijk onderzoek. Na dertien uur werd deze beslissing verworpen door een andere rechter.

End-to-end-encryptie

Whatsapp (1 miljard gebruikers) beveiligde zijn berichten onlangs met ‘end-to-end-encryptie’, waardoor alleen de verzender en de ontvanger Whatsapp-berichten nog kunnen lezen. Tekstberichten tussen twee personen waren al sinds 2014 versleuteld, maar niet in groepsapps. Volgens Whatsapp kan nu niemand de berichten lezen, zelfs Whatsapp niet.

Daarmee leek de chatdienst te reageren op het conflict dat in de Verenigde Staten tussen de FBI en Apple werd uitgevochten. De FBI eiste van Apple dat het de iPhone van de schutter van de San Bernardino-schietpartij zou ontgrendelen. Om principiële redenen weigerde Apple dit. Uiteindelijk lukte het de FBI toch de iPhone te kraken.