Dictator NPO 3, 20.30-21.15u.

Met Dictator (BNN) moet er deze week wat buzz ontstaan rondom NPO 3. Het format van programma, dagelijks te zien om 20.30 uur, doet denken aan het beroemde en beruchte Stanford-gevangenisexperiment van 1971, waarbij psycholoog Philip Zimbardo 24 studenten verdeelde in twee groepen: gevangenen en bewakers. Dat liep al snel uit de hand, iets wat in Dictator waarschijnlijk niet zal gebeuren. De acht deelnemers worden opgesloten in een gevangenis en geven een week lang hun vrijheid op. Ze worden alleen nog aangesproken met een nummer en moeten de strenge regels van een altijd aanwezige ‘dictator’ volgen, die communiceert via een intercom („Broeders en zusters, respecteer de celplicht”). Ze worden te werk gesteld en tegen elkaar uitgespeeld. Zo worden ze collectief gestraft voor individuele fouten; als iemand te lang onder de douche staat moet de hele groep naar een krappe strafkamer. Een psycholoog bekijkt de beelden en geeft een analyse voor de kijker. Op vrijdag 6 mei komt er een grote onthulling en gaat een van de deelnemers met het prijzengeld van 10.000 euro naar huis.