Quintana demonstreert zijn klasse in Ronde van Romandië

In de slotrit van de Ronde van Romandië verdedigde de klimspecialist Nairo Quintana zijn leiderstrui met succes.

Nairo Quintana Foto FABRICE COFFRINI/AFP

Nairo Quintana heeft zondag de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De Colombiaanse wielrenner verdedigde zijn leiderstrui in de slotrit naar Genève op overtuigende wijze. Tom Dumoulin was de beste Nederlander in de Zwitserse etappekoers: hij eindigde als vijfde, op een kleine minuut van Quintana.

De laatste etappe werd gewonnen door de Zwitser Michael Albasini, Wilco Kelderman was met zijn derde plaats de beste Nederlander. Al vroeg in de slotrit richting Genève ontsnapte een groep van tien, met onder anderen Kelderman, Chris Froome – de winnaar van de koninginnerit op zaterdag – en Albasini. De kopgroep dunde uit tot vier renners; Verona, Kelderman, Albasini en Andrey Amador. Zij bleven het peloton net voor, Albasini was de beste sprinter.

Voor Dumoulin en veel andere renners was de Ronde van Romandië de laatste voorbereiding op de Ronde van Italië, die vrijdag in Apeldoorn van start gaat. Dumoulin is de kopman van Giant-Alpecin en heeft op de eerste dag – met een individuele tijdrit van 9,8 kilometer – zijn vizier op de roze leiderstrui.

Alexander Kristoff heeft zondag Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt gewonnen. De Noor uit de ploeg van Katoesja bleef in de sprint van de Duitse semiklassieker de Argentijn Ariel Richeze en Sam Bennett uit Ierland voor. Maurits Lammertink was de beste Nederlander: achtste. Ook in 2014 won Kristoff, vorig jaar ging de koers als gevolg van een bommelding niet door.

Zoals gebruikelijk werd er veel aangevallen in de koers in Frankfurt, die jaarlijks op 1 mei wordt verreden en aanvankelijk Rund um den Henninger Turm heette. Nederlands kampioen Niki Terpstra probeerde verschillende keren te ontsnappen, maar hij moest uiteindelijk lijdzaam toezien hoe alle uitvalspogingen kansloos waren toen de sprintersploegen zich aan de kop van het peloton nestelden. John Degenkolb (Giant-Alpecin) maakte in Frankfurt zijn rentree nadat hij in januari betrokken was bij een ernstig trainingsongeval in Spanje. De Duitser hield het na ongeveer 150 kilometer voor gezien. (ANP)