Piaf en Dietrich, en een hartstochtelijke kus

Hadden Marlene Dietrich en Edith Piaf een lesbische affaire? En waarom was er die breuk? Een nieuwe musical duikt erin.

Kuiper enSluytermanvan Loo Foto René Zuiderveld

Daniël Cohen laat een foto zien waarop Edith Piaf en Marlene Dietrich elkaar hartstochtelijk kussen. Dat zou op een erotische mesalliance kunnen duiden, zegt hij: „Ze waren immers alle twee óók van de damesliefde.” Op zijn minst bevestigt deze liefkozing dat er ooit een gepassioneerde vriendschap tussen de beide vedettes heeft bestaan – tot ze opeens niets meer van elkaar wilden weten. Het waarom van die breuk is nooit komen vast te staan. „Maar voor een schrijver is zo’n afgebroken relatie natuurlijk een goudmijn.”

Cohen is auteur en regisseur van de muzikale toneelvoorstelling In bed met Dietrich en Piaf die vrijdag in première gaat. De titelrollen worden gespeeld door de musicalactrices Frédérique Sluyterman van Loo (Dietrich) en Irene Kuiper (Piaf), die ook zelf het initiatief namen.

Vorig jaar deelden ze een kleedkamer bij de musical Billy Elliot in Scheveningen. Op een avond, bij thuiskomst, stuitte Sluyterman van Loo op de documentaire Twilight of an angel over Marlene Dietrich, waarin ook de band met Edith Piaf ter sprake kwam. „Ik heb Irene meteen een appje gestuurd: als je nog wat leuks wilt zien, moet je nu tv kijken.” In de daaropvolgende dagen, in de bus naar Scheveningen, groeide het idee voor een voorstelling. „Dat die twee vrouwen zulke hechte vriendinnen waren, is niet erg bekend”, zegt Kuiper. „Als artiest waren ze zo verschillend dat je dat niet zou verwachten.” Samen benaderden ze de ervaren musicalmaker Daniël Cohen.

„Als je een biografische musical maakt”, zegt Cohen, „trap je al gauw in de val van: en toen gebeurde dit, en toen gebeurde dat. Bovendien is over Dietrich én over Piaf al eerder een musical gemaakt. Wat mij prikkelde, was het feit dat Marlene Dietrich de laatste dertien, veertien jaar van haar leven niet meer naar buiten is gekomen. Ze bleef in haar appartement in Parijs verborgen voor de buitenwereld. Dat bracht ons op het idee dat Edith Piaf, die toen in werkelijkheid allang dood was, bij haar op bezoek zou komen omdat er nog iets moest worden uitgepraat. Het leek me spannend die twee vrouwen tegenover elkaar te zetten als twee mensentypes: Edith Piaf die heel gulzig in het leven stond, en Marlene Dietrich die zichzelf voortdurend onder controle hield.”

In bed met Dietrich en Piaf wordt zodoende geen jukeboxmusical met ieders grootste hits, beloven de makers. Slechts één nummer wordt integraal gezongen. „Alles moet dienstbaar zijn aan het verhaal”, zegt Irene Kuiper. „Als het dienstbaar is om na één couplet te stoppen, stoppen we na één couplet. Daarbij praten Dietrich en Piaf over de vraag of ze navolging hebben gekregen. Zo zit er ook een nummer van Madonna en van Amy Winehouse in. Wie een nostalgisch programma met leuke liedjes verwacht, zullen we graag op het verkeerde been zetten.”

    • Henk van Gelder