Slagkracht Rohani vergroot

Een Iraanse kiezer stemt tijdens de parlementsverkiezingen vrijdag. Foto AP

De hervormers en gematigden hebben de tweede ronde van de parlementsverkiezingen in Iran gewonnen. De uitslag is een opsteker voor de gematigde president Rohani, die wil dat het nucleaire akkoord van vorig jaar de aanzet vormt tot binnenlandse hervormingen, betere relaties met het Westen, en integratie van Iran in de wereldeconomie. Er waren 68 zetels te vergeven in de tweede ronde van de verkiezingen, die vrijdag waren. Daarvan gingen er 37 naar de gematigden en hervormers, waarmee ze op een totaal komen van 143 zetels. In Teheran werd niet gestemd, want de 30 zetels van de hoofdstad gingen bij de eerste ronde in februari al naar gematigde en hervormingsgezinde kandidaten. Rohani’s bondgenoten hebben net niet genoeg zetels bemachtigd voor een meerderheid in het 290 zetels tellende parlement. Daarom zal de regering van Rohani steeds moeten proberen de steun te krijgen van de tientallen onafhankelijke parlementariërs. (AP)