Overheid belooft daklozen postadres

Naast geen woonadres, hebben daklozen dikwijls geen postadres. Daardoor kunnen zij zich vaak niet verzekeren.

De winteropvang voor daklozen in Amsterdam. ANP / Robin Utrecht

Het kabinet heeft met gemeenten afgesproken om dak- en thuislozen een postadres te garanderen. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
maandag bekend in een persbericht. Naast geen woonadres, hebben daklozen vaak geen postadres. Daardoor kunnen zij zich niet verzekeren.

Dak- en thuislozen worden actief getraceerd, zodat hen een adres kan worden aangeboden. Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) belooft ook ervoor te zorgen dat geen gedetineerde verzekeringsplichtige zonder zorgverzekering de gevangenis verlaat. Dit moet ervoor zorgen dat het aantal mensen zonder zorgverzekering wordt verminderd.

Hoe het aanbieden van een postadres in de praktijk wordt gebracht, kan een woordvoerder van minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) nog niet zeggen. Gemeenten gaan zelf kijken hoe ze invulling geven aan de plannen.

Zorg in geval van nood

Het ministerie van Volksgezondheid gaat er ook voor zorgen dat ook zorg kan worden verleend als de benodigde papieren hiervoor nog niet in orde zijn. Hierna worden zo snel mogelijk het briefadres en de verzekering in orde gebracht. Dit moet niet alleen voor levensbedreigende zorg, maar voor alle noodzakelijke zorg gaan gelden.

De afspraken tussen de overheid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten maken deel uit van een bredere aanpak van de problemen rond verwarde personen. De overheid werkt daarbij samen met zorgverzekeraars om voor meer opvangplaatsen voor verwarde mensen te zorgen. Het is de bedoeling dat mensen met ernstige psychische problemen hierdoor eerder de zorg krijgen die ze nodig hebben.