Weer tientallen bootvluchtelingen verdronken op Middellandse Zee

Bij twee afzonderlijke rampen op zee zijn vrijdag tientallen bootvluchtelingen omgekomen, zo werd in het weekend duidelijk. Vrijdag sloeg een rubberboot met 110 West-Afrikanen om voor de kust van Libië, meldde de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Slechts 26 mensen konden worden gered. Volgens de woordvoerder van de IOM in Rome was de boot in zeer slechte staat en maakte die al snel water.

Op een andere boot die vanuit Libië naar Italië was vertrokken zijn onderweg 15 mensen te water geraakt en verdronken, zo meldde de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Ondertussen treft Oostenrijk voorbereidingen om de Brennerpas, de grens met Italië, te kunnen afsluiten als grote aantallen migranten via Italië naar noordelijker EU-landen proberen te komen. Duitsland en Oostenrijk zeggen dat Italië mensen beter moet registeren. (AFP)