Nieuwe beelden en 20.000 euro tipgeld in onthoofdingszaak

Degene die het hoofd voor een waterpijpcafé in Amsterdam legde is nog op vrije voeten.

De Fayrouz Lounge wordt dichtgetimmerd. Foto Bart Maat / ANP

De politie looft 20.000 euro tipgeld uit aan degene die met beslissende informatie komt over het neergelegde hoofd voor de Fayrouz Lounge aan de Amstelveenseweg in Amsterdam. Dat meldt het tv-programma Opsporing Verzocht, waarin de politie dinsdagavond nieuwe camerabeelden zal laten zien. De zaak is nog altijd niet opgelost.

Het hoofd, van Nabil Amzieb (23), werd op woensdagochtend 9 maart gevonden door voorbijgangers. Zijn lichaam werd een dag eerder in een uitgebrande auto gevonden in Amsterdam Zuidoost. Die woensdag brandde ook een auto uit, die was gebruikt door de man die het hoofd voor de Fayrouz Lounge neerlegde. De nieuwe beelden die dinsdagavond worden uitgezonden zijn afkomstig van bewakingscamera’s bij de plek waar de auto uitbrandde met het lichaam erin.

Camerabeelden van deze man werden al eerder uitgezonden door Opsporing Verzocht, maar dat heeft nog niet geleid tot een arrestatie. Wel kreeg de politie ongeveer twintig tips. Op de bewakingsbeelden is te zien hoe de verdachte met een vuilniszak met daarin het hoofd van Nabil Amzieb langs een camera loopt. Doordat hij een capuchon draagt is zijn gezicht moeilijk te zien.

Bekijk de camerabeelden (de tekst gaat door onder de video):

Dodelijk geweld in Amsterdam

Amsterdam heeft sinds de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt in 2012 veel te maken gehad met dodelijk geweld. Gemiddeld was het aantal liquidaties tien per jaar. In 2015 nam dat aantal weer af en leek het geweld zich te verplaatsen naar buiten Amsterdam, met ‘maar’ zes gewelddadige afrekeningen in de hoofdstad. De onthoofding past in een patroon van de steeds gewelddadiger wordende Mocro-oorlog, waarin mannen van vooral Marokkaanse afkomst elkaar naar het leven staan.

De Shishalounge stond bekend als ontmoetingsplek voor criminelen. Tot de vaste bezoekers behoorde een groep mannen rond Benaouf A., een van de hoofdrolspelers in de Mocro-oorlog. Na het gevonden hoofd is het waterpijpcafé op last van de gemeente dichtgetimmerd.

    • Menno Sedee