Miljoenenjacht-deelnemer wil civiele zaak tegen Endemol

De drie getuigen, onder wie Linda de Mol, zouden allen verschillende verklaringen hebben afgelegd.

Arrold van den Hurk (R) komt samen met zijn advocaat Peter Plasman aan bij de rechtbank waar notaris Jan Piet van Harseler en presentatrice Linda de Mol moeten getuigen in een zaak die Van den Hurk heeft aangespannen tegen producent Endemol. Foto Koen van Weel / ANP

Miljoenenjacht-deelnemer Arrold van den Hurk gaat een civiele zaak aanspannen tegen producent Endemol en de Postcode Loterij. Dat heeft zijn advocaat Peter Plasman maandagavond bevestigd aan RTL Boulevard.

In de zaak zijn onder anderen presentatrice Linda de Mol en notaris Jan Piet van Harseler gehoord. Maandagmiddag moest ook opnameleider Julien Bracco Gartner getuigen. De getuigen lieten volgens de advocaat verschillende verklaringen horen over wie de beslissing nam tijdens het programma. Van den Hurk heeft daarom genoeg reden een civiele zaak aan te spannen, aldus Plasman.

Van den Hurk drukte op 16 oktober 2013 in het RTL-programma te vroeg op de beroemde rode knop en zegt daardoor vijf miljoen euro te hebben misgelopen. Dat bedrag bleek achteraf in zijn uitgekozen koffer te zitten. Doordat hij op de knop drukte, maakte hij met de bank een deal van 125.000 euro. Hij verklaarde direct daarna een vergissing te hebben begaan en door te willen spelen, maar Endemol houdt het op pech.

Vergissing of spijt?

Het is belangrijk of Van den Hurk pas achteraf spijt had van zijn beslissing, of dat hij in eerste instantie al niet wilde drukken, schreef NRC-mediaredacteur Wilfred Takken eerder:

“Door dit verschil tussen zijn wil en zijn wilsuiting (druk op de knop) zou er sprake zijn van oneigenlijke dwaling. Maar als hij zich niet vergiste, en gewoon spijt had, dan is de overeenkomst wel geldig.”