Militairen willen weer in uniform over straat

Militairen moeten weer in uniform over straat kunnen, bijvoorbeeld onderweg naar hun werk. Dat vinden de militaire vakbond AFMP en de Gezamenlijke OfficierenVerenigingen (GOV). Sinds 2014 mogen militairen hun uniform niet meer op straat dragen, uit vrees voor gerichte aanslagen op leden van de krijgsmacht. De organisaties willen hierover in gesprek met minister Hennis (Defensie, VVD).

Hennis kondigde het uniformverbod af op het moment dat Nederland aankondigde actief te gaan meevechten tegen terreurgroep Islamitische Staat in Irak. AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels zegt nu: „Bij de recente aanslagen hebben we gezien dat er helemaal geen militaire doelwitten waren, maar dat het om grote groepen mensen gaat. Bovendien, in Frankrijk en België staan sindsdien overal militairen in uniform. Als het daar kan, moet dat hier ook mogelijk zijn.”

Volgens Snels is de terugkeer van het uniform op straat een uitdrukkelijke wens van de militairen zelf. „De mensen in onze achterban willen laten zien waar ze voor staan. Daar hoort hun uniform gewoon bij.”

Ruud Vermeulen, voorzitter van de GOV vindt het vooral een principieel punt. „Onze mensen hebben in Afghanistan alle risico’s van de wereld gelopen en alle gevaren gezien. Dan kom je naar huis en mag je hier vervolgens geen uniform dragen; dat klopt gewoon niet.”