‘Kunst Roosegaarde op Afsluitdijk kost 13 miljoen euro’

De Afsluitdijk wordt voor 800 miljoen versterkt en heringericht. Kunst moet voor meer bezoekers zorgen.

Afsluitdijk gezien vanaf het Monument.
Afsluitdijk gezien vanaf het Monument. Foto Maurice Boyer

De ‘iconische kunstwerken’ die Daan Roosegaarde mag maken voor de Afsluitdijk zullen 13 miljoen euro kosten. Dat heeft de gedeputeerde van Friesland Sander de Rouwe tegen de Leeuwarder Courant gezegd. Hij noemde de Afsluitdijk „de meest chique oprijlaan ter wereld”.

Zijn provincie zou net als de provincie Noord-Holland een half miljoen euro bijdragen. Het Waddenfonds zou 2 miljoen euro betalen. Het hoogste bedrag, 10 miljoen euro, zou volgens De Rouwe komen van het Rijk. Het ministerie van Milieu en Infrastructuur wilde vanmorgen de bedragen niet bevestigen. „We kennen ze nog niet. Daar is het veel te vroeg voor”, zei een woordvoerder. „We zijn nog in de startfase van het project.”

Het ministerie gunde vorig jaar aan Studio Roosegaarde de opdracht om ‘iconische kunstwerken’ te maken voor de Afsluitdijk, waar de komende jaren een grootschalig versterkings- en herinrichtingsproject wordt uitgevoerd. De totale kosten daarvan bedragen ruim 800 miljoen euro.

De bedoeling is dat Roosegaarde zijn ‘technopoëzie’ toevoegt aan de landschapsrinrichting die nieuw is ontworpen. Hoe de kunstwerken eruit gaan zien, is nog niet bekend. Bij de bekendmaking een jaar geleden werd gemeld dat „het doel niet is om nog meer objecten toe te voegen, maar een subtiele tweede laag aan te brengen van licht en interactie; een unieke koppeling te maken tussen mens en landschap als internationaal icoon”.

Ook werd gemeld dat er onderdelen van het Smart Highway Project, dat Roosegaarde samen met bouwonderneming Heijmans uitvoerde op een provinciale weg in Brabant, zullen worden toegepast. Daarbij gaat het onder meer om belijning die overdag oplaadt en zelf in de nacht licht geeft als er verkeer langskomt.

De 13 miljoen euro zullen niet allemaal naar Studio Roosegaarde gaan. Er lopen nog aanbestedingsprocedures voor de uitvoering van de kunstwerken. Minister Schultz van Haegen, die de gunning vorig jaar in televisieprogramma De Wereld Draait Door bekendmaakte, hoopt dat door de kunstwerken van Roosegaarde de Afsluitdijk veel meer bezoekers zal trekken dan de 250.000 die er nu jaarlijks komen.