Kampioen van de ‘clean sheets’

Ajax is na 4-0 tegen FC Twente één zege af van de titel. Met dank aan ‘clean sheet’ Cillessen.

De Tsjechische buitenspelerVaclav Cerny sierde zijn basisdebuut op met de openingstreffer tegen FC Twente (4-0).

De Arena schudt niet vaak van opwinding, maar als FC Twente op bezoek komt en er is een titelstrijd aan de gang dan wil er nog wel eens wat seismische activiteit waarneembaar zijn. Zo was het in 2011, toen Ajax kampioen werd en de macht hernam in Nederland na een rechtstreeks duel tegen de titelhouder uit Twente. En zo is het zondagmiddag als Ajax met 4-0 wint van de Enschedese club die de prioriteiten al een tijd bij de bestuurlijke en financiële sores heeft liggen.

Afgemeten naar de stemming bij het gros van de pakweg 50.000 Ajax-supporters, overheerst de inschatting dat de 34ste landstitel al binnen is. Tuurlijk, Ajacieden moeten zeggen dat ze er nog niet zijn en dat het kan spoken op de Vijverberg, waar volgende week de titel tegen De Graafschap veiliggesteld moet worden. Winnen is vrijwel zeker afdoende.

„Nog één keer de nul houden achterin”, zegt doelman Jasper Cillessen. Meer kan hij niet doen, als leider van defensie in het solide voetbalbedrijf Ajax. De linie waarin Ajax-coach Frank de Boer veel personele problemen kende, excelleert statistisch gezien met negentien keer ‘de nul’ en slechts twintig doelpunten tegen. Cijfers waarmee je een titel wint. Daar waar PSV – verkwistend tegen met name kleinere clubs – nu de tol betaalt met 31 tegendoelpunten, grossiert Ajax dus in ‘clean sheets’.

Het is Cillessens bijdrage aan het ‘werken aan het doelsaldo’: er zo min mogelijk doorlaten. Obsessief? „Nu wel eventjes ja, nu het echt op doelsaldo aankomt.” Volgende week, de kampioenswedstrijd, kan de twintigste ‘clean sheet’ worden en daarmee zouden Cillessen en de verdedigers voor hem de beste defensieve prestatie van Ajax deze eeuw evenaren.

Maar Cillessen zal de ster van dit seizoen niet worden. Doelman immers. Of hij überhaupt ooit een keeper wordt die de jongenskamers opsiert met zijn beeltenis, is maar de vraag. Hij is er tot nog toe niet in geslaagd de zeldzame kans op heldendom voor een doelman op te eisen door een strafschop te stoppen.

Er leek een open zenuw geraakt toen de verslaggever van Fox Sports Cillessen eerder dit seizoen, na FC Twente-uit, vroeg naar zijn penaltystatistiek. Die is: nul gekeerd op het hoogste niveau. Even daarvoor had Hakim Ziyech hem verslagen met een Panenka-stiftballetje vanaf elf meter. Geheel out of character zei Cillessen botweg: „Ik ben daar wel een beetje klaar mee. We kunnen daar wel over doorzeiken, maar dat heeft geen enkele zin.”

Zat het hem dwars? „Ach”, zegt Cillessen nu, „weet je wat het was. Hij zei de minuut daarvoor tegen de keeper van Twente dat hun doelpunt tegen hem niet aan te wrijven was. Begint hij bij mij over die penalty. Is dat een keeper wel aan te wrijven? Dat is meten met twee maten.”

Ach, die penalty’s. Komt wel een keer. Cillessen is meer van de gelijkmatige serie duels waarin hij bewijst dat hij niet veel te doen hoeft te hebben om er te staan als het moet. Neem zondag tegen FC Twente bij een tussenstand van 1-0. Dat ene moment van – daar is ie weer – Hakim Ziyech. De Marokkaanse international controleert vlak buiten het strafschopgebied de bal subtiel met rechts, precies voor zijn eigen begaafde linkerbeen en haalt uit. „Alle alarmbellen gaan af als hij aan de bal komt”, zegt Cillessen na afloop. Het schot dat komt is zuiver, hoog richting kruising. Cillessen zweeft, steekt zijn hand uit en pareert. Eigenlijk zijn enige inspanning.

Vlak daarna maakt verdediger Mike van der Hoorn aan het geknijp van de billen een eind: 2-0. Hij, tot miskoop bestempeld maar opgekrabbeld, bezorgt de Arena de ontlading en de veilige marge. Antihelden die opstaan als het verhaal van het kampioenschap geschreven wordt. Neem de vergeten Viktor Fischer die invalt en meteen 3-0 maakt. Of het watervlugge Tsjechische talent Vaclav Cerny, die de 1-0 voor zijn rekening neemt. Man van de wedstrijd is, zonder twijfel, Amin Younes met de 4-0. Twee assists ook nog.

Maar Ajacied van het seizoen: misschien wel doelman Jasper Cillessen.