Kabinet maakt 260 miljoen vrij voor buurlanden Syrië

De steun is voor Turkije, Jordanië, Libanon en Irak. Het geld wordt vooral ingezet voor opvang en mogelijkheden voor de langere termijn.

Syrische vluchtelingen in Jordanië. AP / Muhammed Muheisen

Het kabinet maakt komende twee jaar in totaal 260 miljoen euro vrij voor steun aan de buurlanden van Syrië, voor de opvang van vluchtelingen. Dat schrijft minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De steun is voor Turkije, Jordanië, Libanon en Irak. Met het geld wil het kabinet investeren in opvang voor de langere termijn voor Syrische vluchtelingen. Dat moet vooral gebeuren door investeringen in werkgelegenheid, onderwijs, basisvoorzieningen en infrastructuur. Ook moet het gemakkelijker worden voor vluchtelingen om een eigen bedrijf te beginnen. Minister Ploumen schrijft in een persbericht:

“De situatie in de gastlanden wordt zo langzamerhand onhoudbaar. In Libanon is stroomuitval aan de orde van de dag; een derde van de Libanezen leeft inmiddels onder de armoedegrens. Onze hulp is hard nodig, om de mensen daar toekomstperspectief te bieden en om ervoor te zorgen dat de regio niet nog instabieler wordt.”

Van het bedrag gaat circa 94 miljoen euro naar Turkije, als Nederlandse bijdrage aan het vluchtelingenfonds dat de EU voor Turkije heeft opgezet. Voor Libanon is 86 miljoen euro gereserveerd, voor Jordanië 60 miljoen. Verder wordt circa 20 miljoen euro uitgetrokken voor Irak, waar de situatie de laatste maanden op economisch en politiek vlak verslechterd is.

Bezoek aan Libanon

De extra steun komt bovenop de 360 miljoen euro die de overheid naar eigen zeggen tot nu toe heeft bijgedragen aan hulp voor de regio rond Syrië. Ploumen en premier Rutte brengen dinsdag een bezoek aan Libanon, waar ze een vluchtelingenkamp gaan bekijken. Ploumen:

“We willen graag van de mensen zelf horen hoe het gaat en waar zij behoefte aan hebben. Hoog op de agenda staat hoe we de Libanese economie verder kunnen versterken: die heeft een enorme klap gekregen sinds 90% van de export is opgedroogd doordat geen spullen meer naar Syrië gaan.”