SP-raadslid beboet voor belediging van ‘racist’

SP-gemeenteraadslid Lennart Feijen uit Zoetermeer is maandag in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 350 euro omdat hij collega-raadslid Hilbrand Nawijn een racist heeft genoemd. Oud-minister Nawijn ageerde in een raadsvergadering in juni 2014 tegen de komst van een islamitische school, waarna Feijen de volgende tweet verstuurde: ‘In het kader van problemen benoem ik dus het probleem, discriminatie van een complete geloofsgemeenschap door de racist @lhn_nawijn.’ Het Haagse gerechtshof oordeelt dat Feijen „de opzet heeft gehad om Nawijn te beledigen (...) en een grote groep mensen met deze belediging te bereiken”. Het hof stelt dat het woord ‘racist’ door de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog „een bijzonder negatieve lading” heeft. (NRC)