Meer slachtoffers door peuters met vuurwapens

Sinds 1 januari hebben zeker 23 peuters in de Verenigde Staten iemand gedood of verwond met een rondslingerend vuurwapen.

Foto iStock

De 26-jarige Patrice Price, moeder van drie kinderen, reed vorige week door de Amerikaanse stad Milwaukee toen ze plotseling werd geraakt door een kogel. Ze wist de auto stil te zetten, maar hield kort daarna op met ademen. De dader: haar eigen zoontje van twee, die op de achterbank zat.

Sinds 1 januari hebben zeker 23 peuters in de Verenigde Staten iemand gedood of verwond met een rondslingerend vuurwapen. The Washington Post, die deze cijfers bijhoudt, constateert een stijging. Vorig jaar waren er in dezelfde periode 18 schietongelukken door kinderen van een, twee of drie jaar oud.

In sommige gevallen wordt de moeder of een ander familielid geraakt, zoals in het geval van Patrice Price. Maar meestal zijn de peuters zelf het slachtoffer. Van de 23 incidenten dit jaar, raakte de peuter in 18 gevallen zichzelf. De helft van deze kinderen overleed. Inmiddels is er in de Verenigde Staten gemiddeld meer dan 1 keer per week een peuter die iemand – en dus vaak zichzelf – neerschiet. Bovendien zijn De echte cijfers over het aantal schietincidenten zijn waarschijnlijk nog hoger: als er geen ernstige gewonden of doden vallen, wordt het niet altijd gemeld.

Hoe strenger de wet, hoe minder incidenten

030516_peuterguns_IG116

Laksheid van ouders

Achter deze tragische statistiek schuilt laksheid van ouders, gekoppeld aan het hoge vuurwapenbezit in de VS, waar gemiddeld 88 wapens per 100 inwoners circuleren, volgens cijfers uit 2007. Overal ter wereld krijgen onderzoekende peuters wel eens iets in handen wat ze niet mogen hebben, maar het maakt uit of dat een porseleinen potje is of een pistool.

In de zeven schietongelukken door peuters die The Washington Post telde sinds 20 april, ging het om wapens die niet goed waren opgeborgen. In Indiana vond een 2-jarige jongen een pistool in de handtas van zijn moeder en schoot zichzelf dood. In Kansas raakte een 1-jarig meisje zichzelf en stierf. Haar vader lag te slapen.

Zouden strengere wetten over het opbergen van wapens helpen? Datajournalist Christopher Ingraham, die de berichten over schietende peuters bijhoudt voor The Washington Post, stelt dat het verband tussen wetgeving daarover en schietongelukken niet helemaal eenduidig is.

Geen regels

Amerikaanse staten met relatief lakse regels voor het opbergen van wapens, zoals Missouri en Georgia, hebben meer van dit soort ongelukken. Maar een staat als New York kent helemaal geen regels en daar heeft sinds begin vorig jaar één peuter iemand neergeschoten.

guncars
Meer onderzoek naar oplossingen is nodig, schrijft Ingraham. Maar dat wordt steeds moeilijker. Onder druk van de wapenlobby heeft het Amerikaanse Congres beperkingen gesteld aan het onderzoek dat overheidsinstellingen mogen doen naar wapenbezit en -gebruik.

Tot 2004 hield het Center for Disease Control bijvoorbeeld regelmatige peilingen onder Amerikanen of ze wapens in huis hadden en of ze die op een veilige plek bewaarden. Dat wordt niet meer gedaan.

Lobby strengere wapenwetgeving

Iets meer dan de helft van de Amerikaanse staten hebben wetten die wapenbezitters in enige vorm strafbaar stellen als een kind toegang krijgt tot het wapen – of in sommige staten, toegang kan krijgen. Dat staat in een rapport uit 2014 van Everytown for Gun Safety, een lobbygroep die pleit voor strengere wapenwetgeving.

Deze lobbygroep wil dat er meer voorlichting komt voor Amerikaanse ouders dat ze hun wapens veilig en ongeladen moeten opbergen. Bij ongeveer een op de drie Amerikaanse kinderen zijn wapens in huis, meldt Everytown for Gun Safety. In bijna de helft van deze gezinnen blijkt ten minste één wapen niet vergrendeld en bij dertien procent zijn deze wapens ook nog eens geladen of liggen de kogels ernaast.

In het geval van Patrice Price en haar 2-jarige schietende zoon, lag het pistool van haar vriend, die als bewaker werkt, los onder de bestuurdersstoel. Het jongetje, dat niet in een autozitje zat, kreeg het te pakken en schoot het per ongeluk af, door de autostoel van zijn moeder heen. Er zat ook een van haar andere kinderen in de auto, een baby van één jaar.