FIFA moet toch kijken naar lidmaatschap Gibraltar

Als het overzees gebied wordt toegelaten, dan kan het meedoen aan kwalificaties voor het WK.

Roy Chipolina (rechts) van het Gibraltarese voetbalteam in duel met Max Kruse van Duitsland, op een foto van juni vorig jaar. Foto Francisco Leong / AFP

Gibraltar moet toch een kans krijgen om lid te worden van de FIFA. Een eerder verzoek daartoe werd in september 2014 afgewezen door het bestuur van de wereldvoetbalbond, maar volgens het internationale sporttribunaal CAS in Lausanne was dat ten onrechte. De FIFA moet het verzoek daarom alsnog overwegen.

De bond oordeelde eerder dat Gibraltar niet had voldaan aan de eisen voor een lidmaatschap. Het Gibraltarese verzoek werd daarom niet voorgelegd aan de 209 leden van de FIFA, die uiteindelijk moeten beslissen of een kandidaat lid mag worden. Het verzoek moet nu toch ter stemming worden gebracht tijdens het FIFA-congres van volgende week, zo oordeelde het CAS.

Als het Britse overzeese gebied door de andere leden wordt geaccepteerd, dan kan Gibraltar voortaan deelnemen aan de kwalificatierondes voor het wereldkampioenschap. In 2013 werd Gibraltar al geaccepteerd als UEFA-lid. Ook daar was toen een uitspraak van de hoogste sportrechter in Lausanne voor nodig.

Slechts vijf doelpunten en één overwinning

Door de eerdere CAS-uitspraak kon Gibraltar de afgelopen twee jaar al deelnemen aan de kwalificaties voor het Europees kampioenschap van dit jaar in Frankrijk. In de tien gespeelde wedstrijden haalde het Britse overzeese gebied met bijna 30.000 inwoners geen enkel punt. Het beste resultaat was een 3-0 nederlaag tegen Kroatie.

In 2015 maakte Lee Casciaro tegen Schotland het eerste doelpunt van het voetbalteam van Gibraltar in een officiële wedstrijd (0:22):

Sinds de eerste wedstrijd in november 2013 speelde het nationale team van Gibraltar achttien wedstrijden. Daarin werd slechts vijf keer gescoord, terwijl het team 72 doelpunten tegen kreeg. Slechts één keer wist de ploeg te winnen: een vriendschappelijk duel tegen Malta eindigde in juni 2014 in een 1-0 zege.

Veel keuze voor spelers heeft bondscoach Jeff Wood overigens niet. Gibraltar kent namelijk slechts 22 voetbalclubs, verdeeld over twee divisies. Volgens de meest recente voorradige cijfers staan er bij de Gibraltarese voetbalbond slechts zeshonderd spelers ingeschreven, zo meldde de BBC in 2013.