Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

De traditionele bestuurspartijen PvdA, CDA en VVD partijen komen in geldnood door zetelverlies en de teruglopende ledenaantallen. Volgens de Volkskrant hebben ze onlangs in een gesprek met minister Plasterk zonder resultaat gevraagd om aanpassing van het subsidie-systeem, zodat ze een hogere vaste toelage zouden krijgen en het variabele deel op basis van het aantal zetels lager.

Door de dalende inkomsten worden partijkantoren en personeel te duur. Het gebrek aan geld bedreigt volgens VVD-penningmeester Ger Jaarsma direct het functioneren van partijen:

“Er is steeds minder geld voor het voeren van campagnes en het opleiden van politici. Voor een deel doe je dat met vrijwilligers, maar het ondersteunen van hen moet je toch met professionals doen - en dat kost geld.

Maar daar openlijk over praten is gevaarlijk voor politici, zegt zijn collega-penningmeester Bart van Meijl van het CDA:

“Politici vinden het eng om het woord subsidie te gebruiken als het over de eigen organisatie gaat [...] Voor je het weet word je gezien als een subsidieverslaafde.”

Nu levert het verlies van een zetel direct 50.291 minder subsidie op, waardoor de financiering van partijen erg snel kan veranderen en het moeilijk is een stabiel beleid te voeren.

Grote ambities bij Bavaria

Bierbrouwer Bavaria wil na de recordomzet in 2015 nu echt doorpakken. Directievoorzitter Jan-Renier Swinkels spreekt in het Financieele Dagblad grootse ambities uit:

“We willen naar een dubbelcijferige groei.”

Bavaria wil in alle 120 landen waar het nu actief is groeien en kijkt ook naar fusies en overnames, zegt Swinkels:

“Dat is nieuw voor ons, maar we vinden dat we er aan toe zijn.”

Hij wil niet zeggen of hij al overname- en fusiepartners op het oog heeft en al helemaal niet welke. De organisatie is in elk geval wel klaar voor internationale groei. Het voorheen alleen vanuit thuisbasis Lieshout opererende bierconcern heeft vijf verschillende regio-directeuren aangesteld. Voor Europa, Midden-Oosten en Noord-Afrika, Azië en Pacific, Amerika en Afrika.

Starbucks aangeklaagd voor teveel ijs in drankjes

Een Amerikaanse vrouw eist 5 miljoen dollar van koffieketen Starbucks, omdat er met opzet teveel ijs in de koude drankjes zou worden gedaan. Ze klaagt Starbucks volgens het AD aan voor fraude, een verkeerde voorstelling van zaken en ongerechtvaardigde verrijking.

Stacy Pincus uit de staat Illinois stelt dat er door de grote hoeveelheden ijs minder koffie of thee in de beker past. Zo krijgen klanten die een ‘venti’ bestellen (een beker van 70 centiliter) maar 40 centiliter koffie, de rest is ijs.

Pincus zegt dat ze iedereen vertegenwoordigt die de laatste 10 jaar een koude drank heeft gekocht bij Starbucks. De koffieketen laat in een reactie weten dat klanten heel goed begrijpen dat ijs een essentieel bestanddeel is van een ‘ijskoude’ drank.