opinie

    • Sam de Voogt

De Thuiskok: Worteltaart

illustratie jet peters

Wist u dat wortelen oorspronkelijk geel en roodviolet van kleur waren? Zomaar een weetje uit Van tuin tot taart van Elke Bücheler. Pas in de 17e eeuw kregen de penen hun welbekende oranje kleur. In de moestuin is de wortel een belonend gewas: de kleine variant is al na twaalf weken te oogsten, de grotere variant doet er precies twee keer zo lang over.

Rasp de wortelen fijn en besprenkel ze met citroensap. Hak de walnoten in stukjes en snijd de gedroogde mango in dunne reepjes. Bewaar van beide een paar voor versiering. Voeg de walnoten, mango, bruine basterdsuiker, de helft van het sinaasappelsap en -rasp toe aan de geraspte wortelen en meng goed.

Klop in een andere kom de eieren met de vanillesuiker, het zout, de koekkruiden en het oranjebloesemwater tot een lobbige massa. Roer de olie erdoorheen. Zeef de bloem en het bakpoeder over het eimengsel en meng het met het vocht van het wortel-walnoot-mangomengsel. Schenk het eimengsel over de wortelen en mix alles op een lage stand met de elektrische mixer. Schenk het deeg in een met bakpapier beklede bakvorm (diameter 26 cm). Verwarm de oven voor op 175 ºC en bak de taart in ca. 40 minuten gaar. Laat de taart afkoelen. Doe de Monchou met de poedersuiker in een kom. Klop alles samen met de andere helft van het sinaasappelsap tot een glad geheel. Bestrijk de bovenkant van de afgekoelde taart hiermee. Strooi de gehakte walnoten en de sinaasappelrasp eroverheen. Verdeel de mangoreepjes over de taart.

    • Sam de Voogt