De Thuiskok: Van tuin tot taart

omslag Tuin tot Taart (1)

Het lijkt wel alsof de weergoden het voorjaar zo lang mogelijk uit proberen te stellen. Sneeuw en hagel tijdens Koningsdag, daar wordt niemand vrolijk van. Gelukkig is de opmars van de lente onstuitbaar, en steken de bloemen en blaadjes aan de bomen voorzichtig weer de kop op. Een mooi moment om weer eens een blik te werpen op de moestuin. Zelf kan ik daar met een paar verwaarloosde bloempotten op mijn dakterras moeilijk over meepraten. Dat neemt niet weg dat ik waardering en respect heb voor mensen die hun eigen groente en fruit trachten te kweken.

Zo’n mens is Elke Bücheler, auteur van het boek Van tuin tot taart. Bücheler is kunstenares, schrijft en illustreert kinderboeken, geeft workshops over zelfbewustzijn én heeft een moestuin. Een creatief type dus, en haar boek is net zo: veel kleuren, arty foto’s en een niet altijd even duidelijke volgorde van recepten, verhalen en weetjes. Het geeft een beetje rommelige indruk, maar zeg nou zelf: wie heeft er ooit een moestuin gezien met een inrichting van een Apple Store?

Over appels gesproken, van fruit krijgt dit kookboek geen genoeg. Ik hoor links en rechts vaak mensen zeggen dat ze te weinig fruit binnenkrijgen. Zij moeten dit boek eens proberen. Meer dan de helft van de taarten is met fruit gemaakt en wie zegt er nou nee tegen taart? „Iedere taart is een avontuur”, is het motto. Bücheler moedigt de lezer aan om te experimenteren, en beschrijft haar gevoel als het misgaat in een stuk genaamd ‘minicatastrofes’. Wat nochtans stiekem misschien wel de grootste catastrofe van het boek is, is dat er slechts 21 recepten op de 160 pagina’s staan. Met een prijs van bijna 25 euro zijn de recepten daarmee duurbetaald.

Dat gebrek wordt opgevuld met tips hoe je de ingrediënten die nodig zijn voor de recepten het beste kunt verbouwen in de moestuin. En gelukkig zijn de taarten wel een feest. Een moestuin geeft al snel een ‘gezonde’ indruk, maar dat betekent niet dat er gezonde taarten uit voortkomen. Zoals Bücheler zelf benadrukt: „Een taart is er niet voor het op peil houden van de vitaminehuishouding.” Terecht. Taart is puur genot; daarom moet u het ook niet elke week eten. Toch geef ik u de komende week vast drie recepten, dan kunt u voorlopig eventjes vooruit.

    • Sam de Voogt