Craig Wright onthult zich als bedenker bitcoin

Met de onthulling komt een einde aan jaren speculaties wie de bedenker zou zijn van deze elektronische munt.

Foto David Gray/ Reuters

De Australische ondernemer Craig Wright heeft zich onthuld als bedenker van de elektronische munt bitcoin. De 44-jarige computerwetenschapper heeft technisch bewijs laten zien aan de BBC, The Economist en GQ. Daarmee komt een einde aan jaren speculatie wie achter de naam Satoshi Nakamoto zou zitten.

Zijn identiteit is bevestigd door een aantal mensen uit de bitcoingemeenschap en het ontwikkelingsteam. Vijf maanden geleden werd voor het eerst, en tegen zijn wil, Wright genoemd als de mogelijke bedenker van de munt waarvan ongeveer 15,5 miljoen van in omloop zijn.

Digitale valuta

In 2008 wordt de bitcoin geïntroduceerd in een essay, geschreven door Satoshi Nakamoto, waarin hij de munt aanduidt als een peer-to-peer elektronisch betalingssysteem. De transacties gaan hierdoor rechtstreeks van koper naar verkoper zonder tussenkomst van een bank.

De munt was in de beginjaren populair binnen een kleine gemeenschap van anarchisten, hackers en mensen die veel online-aankopen deden. De munt werd in de afgelopen jaren populairder, en in steeds meer aantal winkels geaccepeerd, maar de koers bleef zeer grillig. Het lastige van de digitale valuta is dat het onder geen enkele wet valt, er geen centrale autoriteit is die het reguleert en dat de munt niet gegarandeerd door is overheden. Daardoor is de munt ook populair bij criminelen.

2014 was een heel slecht jaar voor de bitcoin, toch besloot Microsoft de munt wel te accepteren als betaalmiddel voor apps, games en andere zaken. In de afgelopen maanden steeg de koers weer.

Noemde zichzelf naar 17-eeuwse Japanse filosoof

Wright wilde liever niet zijn identiteit onthullen. Hij wil ook niet het gezicht zijn van het betaalmiddel. Volgens de Australiër gaan er veel onjuiste verhalen rond over de bitcoin. Eind vorig jaar deed de Australische politie een inval in zijn huis in Sidney nadat hij genoemd werd als bedenker van de munt. Volgens de politie ging het niet om de bitcoin, maar om mogelijke belastingontduiking.

De Australiër is niet de enige ontwikkelaar van de digitale munt. De beroemde cryptograaf Hal Finney heeft ook een voorname rol gespeeld in de ontwikkeling van bitcoin, zo liet Wright weten.

Wright noemde zichzelf Nakamoto naar de 17-eeuwse Japanse filosoof en handelaar Tominaga Nakamoto die zeer kritisch was op het normatieve denken in zijn tijd en groot voorstander was van vrije handel.