Obama neemt Hillary en Donald op de hak

„Volgend jaar staat er iemand anders op deze plaats, en we kunnen alleen maar raden wie zij zal zijn.” Het was een van de uitspraken waarmee Barack Obama zaterdag bij zijn laatste Correspondents’ Dinner als president de lachers op zijn hand kreeg.

Bij dit diner, waarin de president de vrijheid heeft om grappen ten koste van anderen te maken, stond hij uitgebreid stil bij de presidentscampagne. „We moeten toegeven: Hillary die probeert de jongeren te verleiden, dat is als een oude tante die een account aanmaakt op Facebook.”

Obama prees ook de buitenlandse ervaring van Donald Trump, presidentskandidaat bij de Republikeinen, met een verwijzing naar de vele schoonheidswedstrijden waarbij hij in de jury zat. „Hij heeft jarenlang leiders uit heel de wereld ontmoet, zoals Miss Zweden, Miss Argentinië en Miss Azerbajdzjan.” En over zijn verleden als projectontwikkelaar: „Er is één gebied waarop de ervaring van Donald onmisbaar is, en dat is bij het sluiten van Guantánamo – Trump heeft veel verstand van hoe je een onroerendgoedproject aan zee in de vernieling helpt.”

Obama kritiseerde ook de toon van het politieke debat: „Acht jaar geleden zei ik dat het tijd was de toon van onze politiek te veranderen. Achteraf gezien is het duidelijk dat ik specifieker had moeten zijn.” (AFP, AP)