Communistische partij schorst Chinese ‘Donald Trump’

Ren Zhiqiang is een jaar geschorst omdat hij openlijk kritiek uitte op het mediabeleid van president Xi Jinping.

Archieffoto uit 2012, waar Ren Zhiqiang poseert in zijn kantoor. Foto: AP Photo

Vanwege zijn scherpe kritiek op de regering en zijn vastgoedimperium word Ren Zhiqiang ook wel de ‘Donald Trump van China’ en ‘Het Kanon’ genoemd. Maar nu moet de invloedrijke Chinese blogger het een jaar lang zonder zijn contacten in de Communistische partij doen. Ren is door de partijtop voor een jaar geschorst omdat hij kritiek uitte op het strenger wordende mediabeleid van president Xi Jinping, zo meldt The Guardian.

Ren gaf openlijk kritiek op Chinese staatsmedia, omdat die zich hebben onderworpen aan de gedachtelijn aan de Chinese partij. Rens blog, met tientallen miljoenen volgers, werd door het Chinese ministerie van Cyberspace uit de lucht gehaald wegens het verspreiden van ‘illegale informatie’.

De schorsing van Ren past in een bredere trend. De Chinese president Xi Jinping voert een campagne met als doel de Chinese nieuwsmedia in het gareel te houden. In februari bracht Xi bezoeken aan de drie grote Chinese staatsmedia, waarbij hij journalisten opdroeg om “van de partij te houden, de partij te beschermen en de lijn van de partijtop te steunen in woord en daad”.

Hoewel Ren een jaar lang persona non grata is binnen de partij, noemt China-correspondent Oscar Garschagen de schorsing een relatief milde straf.

“Hij is een prominent partijlid, heeft invloedrijke connecties en een groot zakenimperium. Bovendien behoort hij tot de meest invloedrijke bloggers in China. Als dat allemaal niet zo was geweest, was hij waarschijnlijk veel harder aangepakt. Vooral de manier waarop hij nu wordt aangepakt is pijnlijk: hij wordt via de media publiek veroordeeld.”

Sinds Xi’s aantreden in 2012 zijn er ongeveer vijfhonderd kritische journalisten, bloggers en publicisten opgepakt. Ook enkele honderden advocaten met een onwelgevallige mening zouden vastzitten.

Ook buitenlandse media worden niet gespaard in de mediacampagne van Xi. Begin april werd een editie van het Britse tijdschrift The Economist in China uit de schappen gehaald. Het blad opende met een kritisch verhaal over Xi Jinping, die daarin met Mao Zedong werd vergeleken.