Buffett hekelt hedgefondsen

Volgens Warren Buffett is het beter simpel te beleggen dan geld aan hedgefondsen te geven.

Warren Buffett in Omaha, Nebraska. Foto Bloomberg

Ongeveer net zoveel mensen als er naar een grote voetbalwedstrijd gaan, kwamen afgelopen weekend in Omaha samen voor de jaarlijkse vergadering van beleggings-en investeringsconglomeraat Berkshire Hathaway. Dat bedrijf heeft belangen in onder meer AmericanExpress, Coca-Cola en IBM. Volgens directeur en superbelegger Warren Buffett waren er bij deze editie van het ‘Woodstock voor kapitalisten’ ongeveer 40.000 beleggers, analisten en bewonderaars. Die hoorden Buffett bijzonder hard uithalen naar hedgefondsen. Die beleggen kapitaal van grote beleggers als pensioenfondsen tegen relatief hoge vergoedingen.

Hij zei bijvoorbeeld dat ‘ogenschijnlijk ontwikkelde mensen en instituties worden getild door hedgefondsen’. Hij suggereerde verder dat fondsen meer verdienen met handige verkooptrucs dan met succesvolle beleggingen. Hij wees bijvoorbeeld op een goedkope tracker van de S&P 500-aandelenindex die de afgelopen jaren beter presteerde dan een groep dure hedgefondsen. Ook uit data van onderzoeksbureau Hedge Fund Research bleek vorige week dat het niet best gaat met hedgefondsen: het totaal beheerde vermogen daalde het afgelopen kwartaal met 40 miljard euro, onder meer door verliezen op beleggingen. Ook uit andere onderzoeken blijkt dat hedgefondsen vaak rendementen halen van minder dan de gemiddelde beursindexen.

„Dat klinkt misschien als een dramatisch resultaat voor hedgefondsen, maar het is helemaal geen dramatisch resultaat voor de managers ervan”, zei Buffett tegen een lachende zaal. Volgens hem krijgen die managers ook exorbitante vergoedingen als ze slecht presteren.

Het is niet de eerste keer dat Buffett op deze manier hard uithaalt naar hedgefondsen. In zijn jaarlijkse brief aan aandeelhouders in 2014 deed hij dat ook al. Hij zei toen dat hij het geld dat hij na zijn dood overhoudt in een simpel indexfonds zal laten stoppen. „Je moet gewoon achteroverleunen en de Amerikaanse bedrijvigheid voor je laten werken.” Daar heb je volgens hem geen hedgefondsen bij nodig.