Beruchte Peruaanse drugsbaas gepakt in Colombia

Gerson Galvez, bijgenaamd ‘De Slak’, geldt als een van de meest gevreesde drugsbazen van de regio.

Galvez zondag als hij op het vliegveld van Bogota aan boord van een Peruaans toestel wordt gedwongen. Foto AP / Fernando Vergara

In Colombia is zaterdag de Peruaanse drugsbaas Gerson Galvez gearresteerd. De BBC meldt dat Galvez, wiens bijnaam ‘De Slak’ is, inmiddels naar Peru is uitgezet.

Galvez werd zaterdag door de Colombiaanse politie gearresteerd in een winkelcentrum in Medellin, een stad in het noordwesten van Colombia. Hij is binnen 24 uur naar Peru uitgewezen omdat hij niet over de juiste papieren beschikte.

Gerson Galvez gold als een van de meest gezochte drugscriminelen van Peru. Hij wordt ervan beschuldigd leiding te geven aan een machtig cocaïnenetwerk dat opereert in Callao, de belangrijkste haven van Peru. Zijn netwerk is in verband gebracht met een aantal moorden in de omgeving van Callao. Peru had een beloning van 150.000 dollar uitstaan voor de tip die zou leiden tot zijn arrestatie.

Tijdens een korte woordenwisseling met journalisten na zijn arrestatie zei Galvez zondag dat hij onschuldig is. “Ze hebben geen drugs bij me gevonden”, riep Galvez, terwijl hij aan boord ging van het vliegtuig dat hem van Colombia naar Peru zou brengen.

De president van Colombia, Manuel Santos, prees zondag de arrestatie van “een van de meest gevreesde drugsbazen van de regio”. Colombia en Peru gelden als twee van de grootste producenten ter wereld van coca, de grondstof voor cocaïne.