Illegale verhuur: 100.000 euro boete

Door onze correspondent

Wie een vakantiewoning zoekt in Berlijn krijgt het een stuk moeilijker. De stad heeft regels voor verhuur van woningen via websites als Airbnb drastisch aangescherpt.

De stad wil dat duizenden appartementen die nu aan toeristen worden verhuurd, weer beschikbaar komen voor woningzoekenden. De Berlijnse woningmarkt staat onder grote druk: de prijzen zijn afgelopen jaren flink gestegen en het aantal woningzoekenden is dat ook.

Wie zonder vergunning zijn huurwoning aanbiedt voor vakantieverhuur, kan een boete krijgen tot 100.000 euro. Huurders van een illegaal verhuurd appartement hoeven niet voor een boete te vrezen. In stadsdeel Friedrichshain-Kreuzberg verspreidde de lokale afdeling van de SPD briefkaarten waarmee bewoners – zonder postzegel, desgewenst anoniem – illegaal verhuurde woningen in de buurt kunnen aanmelden.

Met het oog op de nieuwe regels heeft Airbnb afgelopen weken al vierduizend woningen uit zijn bestand verwijderd. Het zou vooral gaan om mensen die niet het huis waar ze zelf in wonen, maar meerdere huizen voor verhuur aanbieden.

Kamerverhuur voor toeristen blijft zonder vergunning mogelijk, mits het om minder dan de helft van de woning gaat en de verhuurder er zelf woont. Websites als Airbnb moeten voortaan namen van woningaanbieders melden bij de stadsdelen.