Staken kost 48.000 werkdagen

Het aantal stakingen in Nederland was vorig jaar het hoogst in negen jaar tijd: er waren in totaal 27 stakingen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zondag, de internationale Dag van de Arbeid, gemeld. Deze eeuw werd het werk alleen in de jaren 2005 en 2006 vaker neergelegd, respectievelijk 28 en 31 keer.

Het aantal werkdagen dat door de stakingen verloren ging bedroeg 48.000, verdeeld over 42.000 stakers. In 2002 en in 2012 lag het aantal verloren arbeidsdagen door stakingen boven de tweehonderdduizend. In de industrie, vervoer en opslag werd het meest gestaakt. De meeste arbeidsdagen gingen verloren in de industrie: 40.000. In diezelfde sector staakten ook de meeste werknemers: 21.000. Een slepend cao-conflict in de metaalsector was daar mede debet aan.

Meer dan 80 procent van de stakingsacties werd vorig jaar uitgeroepen door vakbonden. In 70 procent van de gevallen waren die ook betrokken bij de onderhandelingen die leidden tot het einde van de stakingen. Een op de drie stakingen werd vorig jaar georganiseerd om eisen van vakbonden kracht bij te zetten in het overleg met werkgevers over arbeidsvoorwaarden. (NRC)