Weg bij dat scherm. Well done!

Zouden ze ooit een peuterarmpje in het echt hebben gezien, daar bij Samsung? Dat is niet zo lang, hoor. Ik moet zelf de telefoon al met gestrekte arm vasthouden om het zes-ogige monstertje uit het beeld te krijgen.

Ik heb Safety Screen geïnstalleerd, een nieuwe app van Samsung die kinderen met hun gezicht uit het scherm moet houden. Het idee is simpel. Ziet de camera van de telefoon of tablet dat het gezicht te dicht bij het scherm komt, dan verschijnt er een monstertje dat zegt dat je meer naar achteren moet. Doe je dat, dan zegt-ie ‘well done’ en verdwijnt-ie weer.

Het is natuurlijk een beetje alsof de tabaksindustrie je vertelt hoe je niet over je longen moet roken, maar op zich is de app een prima idee. In 2020 is tussen de 10 en 20 procent van de jongeren bijziend, voorspelde een oogonderzoeker van het Erasmus Medisch Centrum vorig jaar nog. In Singapore is al 90 procent van de jongvolwassenen bijziend. Bijziende mensen kunnen niet goed in de verte kijken. Wie erg bijziend is, heeft meer kans om blind te worden.

Meer lezen over tech en media? Volg ons op Twitter: @NRCTechMedia 

De opmars van bijziendheid ligt vooral aan de extra tijd die we lezen, computeren, gamen en appen. Oogartsen raden voor kinderen daarom veel buitenspelen aan, niet te lang zonder pauze achter een scherm of boek zitten, en zeker 30 centimeter afstand houden. Bij dat laatste kan Safety Screen helpen.

Als het een betere app was geweest. Wat een gammel product. Je leert enkel dat een gezonde afstand onrealistisch ver is. Helemaal op de telefoon. Een kleuter kan niks meer zien en hij kan ook nergens meer bij met zijn vingertjes. Op een tablet gaat het beter, maar het is wel vermoeiend om het apparaat zo ver te houden. De app loopt vast, valt telkens uit en slurpt batterij.

En het echte probleem lost Safety Screen ook niet op. Een kind moet naar buiten. Zonlicht maakt dopamine aan en dat remt de groei van het oog. Dat is goed, want een bijziend oog groeit te veel naar achteren. Maar deze app vermindert schermtijd niet.

Alhoewel. De app is zo frustrerend traag en blokkeert je bezigheden zo lang, dat je je tablet uit frustratie weg wil gooien en naar buiten wil rennen. Missie ook geslaagd.

Carola Houtekamer