#AleppoIsBurning; waar blijft Facebooks veiligheidscheck?

Syrische activisten hekelen Facebook omdat ze geen ‘safety check’ laten zien voor Aleppo. Dezelfde kritiek was te horen na de aanslag in Beiroet.

Demonstranten in de Libanese hoofdstad Beiroet vragen aandacht voor het lot van de inwoners van Aleppo. Foto Mohamed Azakir/ Reuters Azakir

Aleppo geldt al meer dan een jaar als de gevaarlijkste stad ter wereld. Het staakt-het-vuren in Syrië ging grotendeels voorbij aan deze eeuwenoude stad en in de afgelopen week nam het geweld alleen maar verder toe met naar schatting 240 doden. Ook medische posten zijn het doelwit.

Syrische activisten vragen zich af of de wereld hen vergeten is en richten zich specifiek op Facebook. Want waarom toont de sociale netwerksite geen veiligheidscheck?

Twitter avatar ukhtuno umm muadh #AleppoIsBurning but we don’t forgot about our brothers and sisters like Facebook did
Twitter avatar LubabaMasri Lubaba Masri Dactivate your Facebook account to stand against Facebook double standard #AleppoIsBurning https://t.co/mHEf98UXjj

Kritiek op dubbele standaard Facebook

De kritiek op Facebook is niet nieuw. Hetzelfde geluid was te horen na de aanslagen in Parijs. Toen wel een ‘safety check’, maar niet een dag eerder na de bomaanslag in de Libanese hoofdstad Beiroet.

Lees ook de column van onze correspondent Midden-Oosten Gert van Langendonck: Waarom is Beiroet geen wereldnieuws en Parijs wel?

Na de aanhoudende kritiek reageerde Alex Schultz, vice-president Groei binnen Facebook, op de vermeende dubbele standaard van het bedrijf. Op 14 november 2015 legde hij uit dat ze een eerste versie van de safety check maakte na de tsunami en de nucleaire ramp in Tokyo in 2011. In Parijs lanceerden ze de tool opnieuw, omdat veel mensen zochten naar informatie over het lot van hun geliefden. Schultz beloofde om de veiligheidscheck verder uit te bouwen en vaker in te zetten.

Maar dus niet in Aleppo. Dit keer reageert Facebook-oprichter Mark Zuckerberg zelf. Hij zegt zich in te spannen voor iedereen die hulp nodig heeft, maar het blijft onduidelijk wat dit concreet betekent.

Komende week is door activisten uitgroepen tot een wereldwijde solidariteitsactie met de inwoners van Aleppo. In veel Europese steden vinden onder de noemer ‘Aleppo Is Burning’ demonstraties plaats.