Airbnb bij Van Gogh

None

Louter vijfsterrenrecensies voor een kamer op Airbnb, dat zal niet heel vaak voorkomen. Het is gebruiker ‘Vincent’ gelukt. In Chicago biedt hij een replica aan van de kamer uit Vincent van Goghs schilderij Slaapkamer te Arles. Mensen die overnachten in de kamer met blauwe muren voelen zich er beduidend lekkerder dan de schilder in het origineel. Van Gogh schilderde deze kamer nadat ziekte hem aan bed gekluisterd had. „Wakker worden voelde als een droom”, schrijft een gast.

The Art Institute of Chicago in de VS bouwde de replica van de kamer en plaatste die in februari op kamerverhuurwebsite Airbnb. Aanleiding is de tentoonstelling Van Gogh’s Bedrooms die nog tot en met 10 mei te zien is in Chicago. De tentoonstelling is gewijd aan de verschillende versies die Van Gogh maakte van Slaapkamer te Arles .

Alle elementen van het schilderij zijn tot in het kleinste detail nagebouwd. Naast twee scheve stoelen en een hellend nachtkastje staat ook het bed in de gastenkamer uit het lood, in navolging van het vervreemdende perspectief dat Van Gogh in het werk gebruikte. De kamer is compleet volgeboekt.

    • Thomas van Huut