AfD-leden: islam hoort niet bij Duitsland

Partijcongres rechts-nationalisten Door de vluchtelingencrisis groeit de AfD snel. ‘We accepteren niet dat we ons land niet meer herkennen.’

AfD-partijleider Frauke Petry brengt haar stem uit op het partijcongres.
AfD-partijleider Frauke Petry brengt haar stem uit op het partijcongres. Foto Wolfgang Rattay/Reuters

Zelfverzekerd heeft de rechts-nationalistische partij Alternative für Deutschland (AfD) dit weekeinde een plaats in het hart van de Duitse politiek opgeëist. Op een ledencongres in Stuttgart besloot de partij in haar beginselprogramma de zin op te nemen: „De islam hoort niet bij Duitsland.”

Van een matiging van toon of standpunten, waar AfD-leider Frauke Petry van tevoren op had gezinspeeld, was geen sprake. De strijd tussen de rechtervleugel en de meer gematigde AfD’ers werd niet beslecht.

De vluchtelingencrisis heeft geleid tot een snelle groei van de partij, die steeds felle kritiek heeft gehad op het beleid van bondskanselier Merkel. Volgens een peiling van Bild am Sonntag is de AfD nu met 13 procent de op twee na grootste partij van Duitsland.

Veel congresgangers toonden zich vastbesloten hun omstreden overtuigingen over islam en immigratie met kracht uit te dragen, evenals wat ze noemen „een gezond patriottisme”. De weerstand die ze ontmoeten van linkse activisten, de gevestigde partijen en de media zien ze als teken dat het hoognodig is de consensus te doorbreken van het „links-rood-groen verpeste Duitsland van de 68’ers”, zoals Jörg Meuthen, een van de twee voorzitters van de partij, het uitdrukte.

Een grote meerderheid stemde voor de stelling dat hervorming van de islam „niet realistisch en niet wenselijk” is. Zoals een van de sprekers betoogde:

„Als we tegen islamisering van het Avondland zijn, moeten we niet streven naar verwestering van de islam.”

Enkele gematigder stemmen werden uitgefloten. Een algeheel immigratieverbod haalde het partijprogramma uiteindelijk niet.

Nieuwkomer in politiek wil ‘gezond patriottisme’ en Duitse historie niet ‘vernauwen’ tot de nazitijd

Veel applaus kreeg Meuthen toen hij zei: „We accepteren niet dat we over een paar jaar ons land niet meer herkennen.” Ook zijn kritiek op de „vernauwing van de Duitse herinneringscultuur tot de nazitijd” viel goed.

De AfD bevestigde dat ze af wil van de euro, haar oorspronkelijke doel. De Europese Unie moet als politiek verband opgeheven worden, en mag alleen als economische gemeenschap voortbestaan. De partij wil dat alle buitenlandse troepen en kernwapens uit Duitsland verdwijnen. Opzegging van het NAVO-lidmaatschap haalde het niet.

Linkse tegenstanders probeerden zaterdag vergeefs de toegang tot het congresgebouw te versperren. Het kwam tot hevige schermutselingen met de oproerpolitie, die zo’n vijfhonderd betogers arresteerde.

Verontwaardiging was er onder de leden dat een linkse website een gelekte lijst heeft gepubliceerd met de namen, adressen, telefoonnummers, e-mailadressen en geboortedata van alle congresgangers. „We weten dat aansluiting bij onze partij kan leiden tot verlies van werk en vrienden”, had partijleider Petry zaterdag al gezegd.

Petry kondigde aan dat de AfD een eigen kandidaat nomineert voor het Duitse presidentschap, waarover de Bondsdag en afgevaardigden van de deelstaten in 2017 stemmen: oud-CDU-man Albrecht Glaser. De situatie in Oostenrijk toont hoe snel de politieke verhoudingen kunnen veranderen, zei Petry. Ze zei dat de partij niet uit is op een rol als ‘junior partner’, maar meerderheden achter zich wil krijgen.