Mogelijk 2 miljoen minder voor De Appel, meer voor urban en pop

Deze zomer speelt De Appel Decamerone, over liefde en lust. Beeld De Appel

„Stijgende verbijstering” overheerst bij Toneelgroep De Appel, nu de theaterinstelling subsidie dreigt kwijt te raken. Een adviescommissie van de gemeente Den Haag vindt dat De Appel niet uniek genoeg is en te weinig bezoekers trekt. De toneelgroep zou ruim 2 miljoen euro per jaar verliezen. De Appel noemt het advies „op alle fronten zó afwijzend, dat het vragen oproept”. De toneelgroep vindt het „opvallend en treurig” dat de adviseurs geen rekening houden met de overgang „naar een nieuw beleid met een nieuwe artistiek leider”. Volgens de commissie zou Den Haag meer geld moeten uitgeven om jongeren te stimuleren, via urban en pop. De adviseurs zijn bijvoorbeeld positief over hiphopstichting Aight. Die biedt lessen in hiphopdans, dj’en en graffiti, „een middel tegen maatschappelijke problemen”. Ook Art-S-Cool, dat kunstlessen geeft in de probleembuurten Schilderswijk en Transvaal, en het Haags Pop Centrum, dat muziektalenten helpt, zouden extra geld moeten krijgen. (ANP)