‘Aantal antisemitische incidenten afgenomen’

Het CIDI registreerde in 2015 in totaal 126 incidenten, 26 procent minder dan het jaar daarvoor.

Een Joodse jongeman in de zomer van 2014 bij een pro-Israëlmanifestatie op De Dam in Amsterdam.
Een Joodse jongeman in de zomer van 2014 bij een pro-Israëlmanifestatie op De Dam in Amsterdam. Foto ANP / Evert Elzinga

Het aantal geregistreerde incidenten van antisemitisme is vorig jaar sterk afgenomen ten opzichte van 2014. Dat blijkt uit de jaarlijkse Monitor Antisemitische Incidenten die het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) maandag heeft gepubliceerd. Het CIDI registreerde in 2015 in totaal 126 incidenten, 26 procent minder dan het jaar daarvoor.

Het jaar 2014 was volgens het CIDI wel een ‘piekjaar’ qua geregistreerde incidenten door de Israëlische oorlog tegen Hamas in Gaza dat jaar. In jaren waarin het Israëlische leger optreedt in de Palestijnse gebieden is volgens de organisatie meestal een forse stijging van het aantal antisemitische meldingen in Nederland te zien. Het aantal geregistreerde incidenten in 2015 is nog wel hoger dan wat het CIDI “het normale niveau in een jaar zonder militair optreden” noemt.

CIDI-directeur Hanna Luden noemt de daling om die laatste reden “schijn”:

“In een ‘normaal’ jaar zien we 80 tot 100 incidenten, daarom vinden wij dit niet echt een daling. Wij hebben in elk geval niet het gevoel dat er goed nieuws te melden is.”

Luden geeft ook twee andere mogelijke verklaringen voor de daling van het aantal meldingen: Joden gaan volgens haar uit angst minder vaak herkenbaar over straat en er zou een zekere “moeheid” zijn ontstaan wat betreft het melden. “Mensen geloven vaak toch niet dat er iets mee gebeurd”, aldus Luden.

Vooral aantal scheldpartijen daalt

De daling van het aantal geregistreerde incidenten komt vooral door de daling van het aantal scheldpartijen op straat en via e-mails, blijkt uit de monitor. Het aantal scheldpartijen op straat daalde met 40 procent, het aantal scheldmails met bijna 60 procent.

Hoewel het totaal aantal geregistreerde incidenten daalde, maakt het CIDI zich grote zorgen over het toenemende aantal incidenten op scholen. De organisatie registreerde vorig jaar zestien incidenten in het onderwijs, voor het derde jaar op rij een stijging. Ook het aantal incidenten met bekenden (buren, collega’s of medeleerlingen) steeg vorig jaar (van 30 naar 36), net als het aantal incidenten bij sportwedstrijden (van 5 naar 10).

Luden hoopt dat in het onderwijs meer maatregelen worden genomen om antisemitisme te bestrijden:

“Er is een structureel probleem met antisemitisme. Daarom moet je op jonge leeftijd beginnen, het schelden in de klas begint vaak dan al. Je moet kinderen uitleggen dat discriminatie niet goed is, zodat ze zich bewust worden van hun eigen vooroordelen.”

Het CIDI werd in 1974 opgericht en houdt zich onder meer bezig met het monitoren en bestrijden van antisemitisme. Het zet zich als belangenbehartiger in voor Israël en het Joodse volk (“waar ook ter wereld“) en onderwijst journalisten, politiek betrokken jongeren en studenten over Israël en buitenlandse politiek.