Zuidoosten van Turkije weer geteisterd door aanslagen

Het geweld tussen de PKK en het Turkse leger laaide op in het gebied toen afgelopen juli een wapenstilstand brak.

De plek van de aanslag in Gaziantep.
De plek van de aanslag in Gaziantep. Foto AFP

In het zuidoosten van Turkije zijn zondag opnieuw dodelijke slachtoffers gevallen bij meerdere aanslagen. Drie Turkse militairen kwamen om bij een gewapende aanval van Koerdische strijders in Nusaybin, meldt het Turkse leger. In Gaziantep kwamen twee politieagenten om het leven door een autobom bij een politiebureau, volgens de zender CNN Turk.

Bij de aanslag in Nusaybin zijn ook veertien mensen gewond geraakt. Door de bomaanslag in Gaziantep, die nog niet is opgeëist, raakten achttien politieagenten en vier anderen gewond. Gaziantep is een van de belangrijkste steden in het gebied en heeft ongeveer 1,5 miljoen inwoners.

Update 2 mei 18:25 uur: de dader van de aanslag in Gaziantep is volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Efkan Ala lid van een terreurgroep die gelieerd is aan Islamitische Staat

In het zuidoosten van Turkije vallen vaker dodelijke slachtoffers in de strijd tussen de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en het Turkse leger. Het geweld laaide weer op nadat een 2,5 jaar durende wapenstilstand vorig jaar juli werd gebroken. Half maart kostte een aanslag die werd opgeëist door een afsplitsing van de PKK in Ankara 37 mensen het leven. Begin februari kwamen 28 militairen en burgers om bij een aanslag op een militair konvooi in dezelfde stad. De Koerdische groepering TAK eiste de aanslag op.

Aanslagen Islamitische Staat

Het gebied grenst bovendien aan door Islamitische Staat bezet gebied in Irak en Syrië. In de stad Kilis, dichtbij de Syrische grens, raakten zondag twee mensen gewond toen er twee raketten explodeerden die afkomstig waren uit door IS-bezet gebied in Syrië. Het stadje ligt vaker onder vuur.

IS heeft het afgelopen jaar meerdere aanslagen gepleegd in Turkije, zoals 19 maart nog. Veel groter was de aanslag van begin oktober, waarbij meer dan honderd mensen omkwamen en honderden mensen gewond raakten. Dat gebeurde tijdens een vredesmars in de Turkse hoofdstad Ankara. Volgens de Turkse openbaar aanklagers was die aanslag het werk van IS. Op 20 juli kwamen 33 mensen om in Suruç, de eerste opgeëiste aanslag door IS op Turks grondgebied.

In totaal zijn het afgelopen jaar bij zeven zelfmoordaanslagen tweehonderd slachtoffers gevallen in Turkije. Twee aanslagen in Ankara dit jaar waren het werk van Koerdische milities, twee in Istanbul van IS.