Vanuit je luie stoel rondkijken in het Sydney Opera House

Door 360 graden-techniek kan iedereen op Youtube rondkijken in het beroemde operahuis.

ANP / Koen van Weel

Nooit de kans gehad het Sydney Opera House in Australië te bezoeken? Door 360 graden-techniek kunnen mensen nu zelf, vanachter hun computer, rondkijken in het beroemde operagebouw.

De kijker belandt in de Youtubevideo in een dromerige wereld en glijdt als het ware door verschillende ruimtes in het gebouw. We zien een optreden in de Concert Hall van het Sydney Symphony Orchestra voor bijna 2.700 lege stoelen. In de Opera Theatre, met 1.500 zitplaatsen, zingt de Australische sopraan Nicole Car. De camera’s nemen de bezoekers ook mee achter het decor en naar het nachtelijke uitzicht op Sydney vanaf de trappen van het operahuis.

In het gebouw zijn (klassieke) muziekvoorstellingen, opera-optredens, popconcerten en modeshows te bewonderen. Vorig jaar bezochten meer dan 8,2 miljoen mensen de plek. Het ontwerp komt van de Deense architect Jørn Utzon, die in 2008 overleed. De bouw begon in 1959 en het gebouw was pas in 1973 af.

Het 360-graden portret van het Sydney Opera House is onderdeel van een reeks. In december kondigde Google een samenwerking aan met zestig culturele instituten wereldwijd, om optredens virtueel in 360-graden te gaan tonen. Dat gaat om muziekoptredens, opera’s, toneelstukken en dansvoorstellingen. Onder andere de Carnegie Hall en Metropolitan Opera werden ook met 360 graden-camera’s vastgelegd.

    • Liza van Lonkhuyzen